15.4 C
Pals
Divendres, 15 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

“Creixen les “erres” de la sostenibilitat

Una vegada més la natura s’ha expressat de manera brutal, aquest cop amb llibertad i contundència: els animals han viatjat per nous horitzons, les plantes es veuen més  frondoses, el riu ha canviat el seu cant, els ocells estrenen melodía,…el paisatge és bonic, brilla, s’hi respira abundància.

I és que aquests dies d’empresonament obligat han permès reflexionar a nivell profund sobre cada un dels nostres actes quotidians.

Hem tingut temps de llegir molt i pensar en tot allò que ens ha portat a tenir un fons submarí plastificat, els aliments amb residus malsans i l’aire ple de partícules tòxiques.

Els gurus de la sostenibilitat ens parlen de les 5 r’s que abans eren 3 i  últimament n’hi estan afegint unes quantes més.

Aquest matí vull encetar una reflexió d’aquesta col.lecció d’erres que n’aniré parlant als posts mensuals compartint experiències i donant idees per a difondre pràctiques més sostenibles.

La primera: REBUTJAR, o sigui prescindir de tot allò que ens ve amb materials que perjudiquen el medi ambient sigui plàstic, alumini o qualsevol dels materials que ens fan mal: palletes, culleretes gelats, paper alumini, paper film,… i com? simplement dient: -no m’ho emboliqueu amb aquest paper o deixar de comprar allò que està envasat amb safates de porexpan per posar uns exemples.

Seguim amb REDUIR- deixar de generar residu utilitzant només allò que no en genera comprant a doll amb bosses de roba o recipients de vidre prioritzant fer-nos a casa aquells preparats que només els trobem amb recipients de plàstic o brick: pasta de dents, begudes,…

REUTILITZAR- utilitzant recipients o objectes de materials reciclables: líquids, bolquers, compreses, copa menstrual,…

REOMPLIR- Tots aquells envasos que ja tenim a casa i que en necessitem més.

Com no, RECICLAR- el més important és no tenir necessitat de reciclar sient autosuficients amb els aliments partint de les matèries primes base i no tant dels aliments processats.

També RECUPERAR- objectes, instruments, … enlloc de llençar-los

I si cal:  REPARAR tot allò que es fa mal bé que si ho hem comprat de manera conscient potser val la pena comprar una mica més car per allargar la vida de l’objecte, això passa molt amb la roba per exemple i també amb alguns aparells electrodomèstics.

Un altre és REINVENTAR- donar un ús diferent als objectes per allargar la seva vida o adquirir-los en un format més sostenible higiene: sabons i desodorants sòlids.

Un més REGULAR- l’adquisició d’objectes i les compres compulsives, tenir en compte què suposa en la generació de residus

Cal REINCORPORAR- materials més saludables com paper, fusta, teixits vegetals

Així com RESPECTAR- canviar els materials contaminants per materials no tòxics  sempre enfocant-nos amb la salut de tots.

Això serà més fàcil si RECONNECTEM- despertant un estil de vida sense plàstic ni tòxics, per exemple pensar en regalar experiències, embolicar-les amb paper, … pensar en com ens movem? transport col.lectiu, vehicles que no generen residu,…

I encara “ROT” del anglès: COMPOSTAR que és bàsic i ben lògic tornar a la terra allò que és seu i que es converteix en matèria per a donar vida a més aliments. I tot això fer-ho de manera progressiva i Slow, Slow perque s’estableixi com a hàbit permanent.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios