11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

La Cuina de l’Empordanet presenta un llibre sobre tradició pesquera

El col·lectiu gastronòmic ha editat ‘Memòries de la tradició pesquera i gastronòmica de la Costa Brava', un homenatge a diverses generacions de pescadors a la Costa Brava

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La Cuina de l’Empordanet ha publicat el llibre ‘Memòries de la tradició pesquera i gastronòmica de la Costa Brava’. L’obra és un homenatge a les diverses generacions de pescadors a la Costa Brava, com també té la finalitat de posar en relleu el producte local i la cuina marinera. Per això, s’ha editat a través d’entrevistes realitzades a gent vinculada al món de la pesca durant tota una vida.

Vicenç Fajardo, president de la Cuina de l’Empordanet, comenta que cada any es proposen col·laborar conjuntament amb el GALP Costa Brava i, enguany, tenien ganes de no només centrar-se en el peix, sinó enfocar-se més en la vida de pescador. Doncs d’aquí, va sorgir la idea de crear aquest llibre, el qual també vol ser una reivindicació per promocionar el peix local que podem trobar al nostre litoral.

L’acte de presentació celebrat ahir a la tarda a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, a Vall-Llobrega, va servir per mostrar aquest projecte cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava. A més, va comptar amb la participació d’Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona; Martí Guinart, vocal del GALP Costa Brava;  Vicenç Fajardo, president de la Cuina de l’Empordanet; a més de Miguel García, també cuiner i membre del col·lectiu.

En total, s’han imprès 1.000 còpies del llibre, el qual es pot obtenir a partir d’avui de dues formes. Per una banda, demanant un plat de la carta de qualsevol dels restaurants del col·lectiu que estigui fet a base d’alguna de les espècies pesqueres triades pel projecte. I, d’altra banda, assistint algun ‘show cooking’ que s’han programat i que ja han penjat el cartell de places exhaurides.

De fet, també ahir es va donar el tret de sortida a les presentacions amb ‘show cooking’ en la mateixa Aula Gastronòmica de l’Empordà amb el mateix cuiner Fajardo del Saó Restaurant i Miguel García del restaurant Terrassa Terramar. Avui, seguiran a l’Espai del Peix (Palamós) amb les receptes en directe de Quim Casellas del Casamar Restaurant i Blai Florensa del restaurat Aradi. Finalment, l’última serà demà a la Maram (l’Escala), amb la participació dels xefs Joan Carles Sánchez d’Es Portal Restaurant i Josep Sáez de l’Hotel Restaurant La Plaça de Madremanya.

Escrit a partir d’històries personals

‘Memòries de la tradició pesquera i gastronòmica de la Costa Brava’ consta de tretze capítols, cada un d’ells dedicat a una població diferent de la Costa Brava on es pesca en l’àmbit professional o s’hi ha pescat històricament. Els nuclis mariners visitats són Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, sa Riera, Tamariu, Llafranc, Calella de Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Blanes.

El president detalla que a cada una d’aquestes poblacions s’ha buscat i entrevistat “una figura o un personatge relacionat durant anys amb el món de la pesca perquè pugui explicar la seva història”. La majoria són pescadors jubilats, tot i que encara n’hi ha algun amb actiu. La resta és gent que ha viscut la pesca molt de prop a casa seva, però serveixen de testimoni igualment per descriure una manera de viure que, com diu un dels protagonistes del llibre, “ja no existeix”. Unes històries personals que demostren com el món de la pesca ha canviat, segons Fajardo.

Les declaracions de tots ells dibuixen un retrat completament subjectiu i humà històric del sector que permet veure una mica el passat, el present i el futur de la pesca. Per tant, el llibre és un homenatge a diverses generacions de pescadors, el peix que han pescat i la cuina que han fet possible.

Capítols complementats amb receptes

Cada capítol està complementat amb una recepta d’un restaurant membre de la Cuina de l’Empordanet, elaborada a partir d’alguna de les espècies de peix o marisc que els personatges entrevistats destaquen com a rellevants en la història pesquera dels seus pobles. D’aquesta manera compta amb les creacions dels restaurants Bo.TiC (escamarlans), Saó (bonítol), La Plaça (lluç), Vicus (anxoves), Aquamare (sèpia), Aigua Blava (verat), Es Portal (rascassa), Terrassa Terramar (cabra de mar), Casamar (llagosta), La Cala Taverna (gamba vermella), Godard (castanyola), Aradi (sonsos) i Tinars (sardines).

A més, de tots els capítols se n’han extret petites càpsules de contingut visibles a les xarxes del col·lectiu: Instagram, Facebook i Twitter.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies