8.6 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

De Palafrugell a París, 1913-1925. Josep Pla i els artistes, una mirada literària.

Pla descobreix l’art i el que significa ser artista amb l’amic Joan B. Coromina amb qui comparteix la fascinació que els produí conèixer el pintor Francesc Gimeno a Begur.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Amb la mostra titulada “De Palafrugell a París, 1913-1925. Josep Pla i els artistes, una mirada literària”, la Fundació Josep Pla torna a analitzar la relació de Josep Pla amb alguns artistes. Aquesta vegada, centrada en un període molt concret, del 1913 al 1925, i ho fem a través de l’excel·lent treball d’investigació que ha dut a terme l’especialista, Mariona Seguranyes, reconeguda investigadora i comissària d’exposicions d’art.
Seguranyes ha resseguit els fils de les relacions entre l’escriptor Josep Pla i alguns artistes en un període curt però molt intens, a través de cartes, postals, articles i documentació diversa que li han permès dibuixar una xarxa de relacions fonamentals estesa des de Palafrugell a París passant per Barcelona.

Pla descobreix l’art i el que significa ser artista amb l’amic Joan B. Coromina amb qui comparteix la fascinació que els produí conèixer el pintor Francesc Gimeno a Begur. Aquest entusiasme per l’art creix i s’intel·lectualitza a mesura que augmenten les lectures, les relacions i les trobades amb altres artistes a Barcelona i més tard a París. La voluntat i necessitat d’expressar opinions, anàlisis i reflexions en el seu debut en l’ofici de periodista, el duran a bastir una teoria estètica personal que Seguranyes ha anat recollint i vertebrant minuciosament al llarg d’aquest estudi.

Per il·lustrar el discurs, la comissària de l’exposició ha aplegat un seguit de documentació que avala la seva tesi i unes quantes obres originals dels autors més rellevants de l’art català del moment Francesc Gimeno, Joan Baptista Coromina, Lluís Medir, Ignasi Genover, Enric Casanovas, Lluís Mercadé, Domènec Carles, Enric Cristòfol Ricart, Marian Espinal, Joaquim Sunyer, Manolo Hugué, Pere Pruna, Pere Ynglada i Joaquim Claret que expliciten la tria estètica de Pla.

L’exposició mostra correspondència poc coneguda i alguna d’inèdita entre els artistes i Josep Pla, com ara Rafael Masó, Joaquim Sunyer, Pere Ynglada, Domènec Carles, Enric Cristòfol Ricart, Manuel Humbert, Manolo Hugué, Josep Maria de Sagarra, Francesc Pujols, Josep Dalmau, entre d’altres. També es ressegueixen els articles i publicacions elaborades per Pla en aquesta època que es centren en els artistes catalans, entre el 1916 i 1925.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies