Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Debat electoral Calonge i Sant Antoni 2019
Loading
/

El debat electoral de Calonge i Sant Antoni s’ha emès aquest dilluns al vespre amb la presència de tots els alcaldables de la vila calongina. A Ràdio Capital hem organitzat 10 debats electorals amb els vuit municipis més grans en l’àmbit econòmic i de població i també un debat a Pals i un a Begur. Pel que fa a Calonge i Sant Antoni, els grans temes han estat l’urbanisme, l’habitatge i la gestió econòmica.

A l’hotel Mas de Torrent, estudi de Ràdio Capital de l’Empordà per a la celebració d’aquests debats, ha assistit David Llensa, número vuit de Junts per Calonge i Sant Antoni. El batlle Jordi Soler no ha pogut assistir per motius d’agenda. S’ha estrenat com a cap de files d’Esquerra Republicana de Catalunya Miquel Bell-lloch. Com a líder d’Avancem, repeteix Elisenda Pérez, que novament és l’única dona candidata a la batllia del municipi calongí. Es presenta per segona vegada com a número 1 del Partit dels Socialistes de Catalunya Arturo Prades, que ha format part del govern aquesta legislatura. Alberto Mas ha debutat com a candidat del Partit Popular, i també han vingut al debat els alcaldables de la CUP i Republicans de Calonge i Sant Antoni, les dues noves llistes d’aquests comicis. En són líders Lluís Casas i Norbert Botella, respectivament.

Una vegada més, el debat ha arrencat amb la valoració de la gestió de l’Executiu sortint (format per Convergència i Unió, el PSC, PP -el seu regidor era no adscrit des de l’octubre de 2017- i CCSA -partit que ha desaparegut, i el líder de la seva formació ha passat a JxCiSA). Precisament David Llensa ha dit que han complert “amb el 85% dels compromisos del programa electoral” i ha tret pit de la “millora substancial dels serveis”. Per la seva banda, Arturo Prades, regidor socialista de Promoció Econòmica, ha subratllat que “els resultats d’ocupació són molt bons i hem potenciat la participació ciutadana”:

En canvi, l’oposició ha tatxat l’Executiu 2015-2019 de “presidencialista”, “individualista” i “bunqueritzat”. La cap de llista d’Avancem, Elisenda Pérez, ha anat més enllà i ha catalogat aquest mandat com “el més tancat i menys dialogant fins ara”:

Les queixes de la resta de partits que no han estat al Govern han reivindicat “una manca de polítiques socials”. Escoltem Miquel Bell-lloch, candidat d’ERC:

Una de les crítiques més contundents ha vingut per part de Republicans de Calonge i Sant Antoni. Parla Norbert Botella:

Mas Pere continua generant controvèrsia

Un dels blocs més intensos ha estat el d’urbanisme. L’agenda de Calonge i Sant Antoni continua marcada, en aquesta ocasió, per la propera licitació del projecte d’urbanització de Mas Pere i les queixes dels veïns del Mas Vilar. Mentre que Prades i Llensa han coincidit en el “gran pas endavant” que s’ha fet a Mas Pere, l’oposició ha retret que “encara no està tancat el tema” i han reclamat “més comunicació àgil amb els veïns”. Així s’explicava Elisenda Pérez:

Precisament aquesta qüestió ha generat discrepàncies entre la candidata d’Avancem i el també regidor d’Habitatge, Arturo Prades:

Sobre aquesta qüestió s’ha referit també un dels membres de l’Executiu sortint, David Llensa:

Més enllà de les urbanitzacions, la resta d’alcaldables han fet altres propostes. Alberto Mas, del Partit Popular, vol tenir més sòls per construir vivenda a preu assequible:

Altrament, Lluís Casas, candidat de la CUP, ha proposat seguir un model de “creixement zero en nova construcció”:

Altres compromisos electorals que ha mencionat Norbert Botella passen per convertir “l’avinguda Unió en una mena d’Eixample de Barcelona, que unifiqui Calonge i Sant Antoni”, mentre que Prades persegueix com a objectiu assolir “habitatge assequible amb un 10% de terrenys privats que són cedits”.

L’habitatge, marcat pel desallotjament del 2 d’abril

Un dels altres blocs temàtics importants ha estat l’habitatge, on s’ha fet constant referència al desallotjament de 67 persones d’un edifici que fa confluència entre el carrer de la Sala i Enric Lluís Roura. Tots coincideixen en explorar solucions per aconseguir “habitatge social i assequible” i, fins i tot, “negociar amb els bancs els pisos buits”. Referent al citat desallotjament, Prades ha demanat a l’alcaldable de la CUP, Lluís Casas, que rectifiqués la seva afirmació:

Sobre les ocupacions, qui s’ha mostrat amb un discurs més dur ha estat Mas, el líder del PP calongí:

El regidor de Promoció Econòmica, Arturo Prades, ha destacat els convenis fets amb cooperatives per assolir “habitatge social”, però el candidat republicà Miquel Bell-lloch ha atacat les condicions d’aquest projecte, que tampoc han defensat Pérez, Casas ni Botella:

El consens arriba amb el viver d’empreses

Sobre la gestió econòmica, alguns alcaldables han felicitat Arturo Prades per la creació del viver d’empreses. Preguntats per com desestacionalitzar l’economia calongina, tots han exposat programes diferents i alguns han apostat per una “dosi de realisme”, assegurant que “és una quimera la desestacionalització”. Prades s’ha marcat com a objectiu “seguir retenint talent emprenedor”:

David Llensa, actual regidor de Mobilitat, també ha explicat la recepta econòmica de Junts per Calonge i Sant Antoni:

Norbert Botella, de Republicans per Calonge i Sant Antoni, ha remarcat la seva “defensa per les energies renovables i el reciclatge”, que orientaran el seu programa econòmic, com l’eix cultural:

Finalment, la candidata d’Avancem, Elisenda Pérez, ha defensat “reforçar la història de la pagesia”, “destinar els diners que sobren cada any a més inversions socials” i “crear una Àrea d’Igualtat”. Alberto Mas (PP) portarà al programa “una rebaixa fiscal a emprenedors”, mentre que Lluís Casas (CUP) vol “revitalitzar el petit comerç i crear una empresa d’economia social pensada per a persones amb diversitat funcional”. El líder d’ERC, Miquel Bell-lloch, creu que l’objectiu és “dinamitzar el casc antic per ressorgir una vila ara morta”.

Segueix tota la cobertura de les eleccions municipals 2019 a Ràdio Capital de l’Empordà.