Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Debat electoral Palamós i Sant Joan 2019
Loading
/

El debat electoral de Palamós i Sant Joan 2019 s’ha emès a Ràdio Capital aquest dijous al vespre amb la presència de tots els alcaldables de la vila palamosina, tret del Partit Popular, que ha declinat la invitació. A Ràdio Capital hem organitzat 10 debats electorals amb els vuit municipis més grans en l’àmbit econòmic i de població i també un debat a Pals i un a Begur. Pel que fa a Palamós i Sant Joan, els grans temes han estat l’urbanisme, la gestió econòmica i turística i també l’habitatge.

A l’hotel Mas de Torrent, estudi de Ràdio Capital de l’Empordà per a la celebració d’aquests debats, ha assistit Maria Puig, número dos d’Esquerra Republicana de Catalunya. El batlle Lluís Puig no ha pogut assistir per motius d’agenda. S’ha estrenat com a cap de files del Partit dels Socialistes de Catalunya Josep Coll, com també ho ha fet Raimon Trujillo, que és el candidat de Junts per Catalunya – Palamós i Sant Joan. En representació de Junts per Palamós i Sant Joan, ha assistit Dani Reixach, que repeteix com a líder d’aquesta formació. L’única dona alcaldable, Roser Huete, ho ha fet en el nom de la CUP, i també han debutat Cristóbal Posadas i Marc Gafarot, que es presenten per primera vegada al capdavant de Ciutadans i Som Ara Palamós i Sant Joan, respectivament.

Com a tots els debats, l’inici ha estat marcat per la valoració de l’actual Govern, configurat per ERC i Convergència i Unió. Maria Puig (ERC) ha defensat la gestió que han fet i ha deixat clar que la seva prioritat és “el treball de la via pública i la seva reforma”. En aquest sentit, ha volgut fer aquest “balanç positiu”:

Raimon Trujillo, candidat de Junts per Catalunya, també ha dit que “la relació dins del Govern ha estat bona i s’han fet bones polítiques”, però sí que s’ha mostrat crític “pel que fa a la matèria del medi ambient i seguretat”. En aquesta línia, assegura que “no s’han fet front a alguns dels reptes que té Palamós”:

En nom del principal partit de l’oposició, Josep Coll, ha atacat al govern dient que “s’han posat les piles en els darrers sis mesos” i que constaten “manca de lideratge, manca d’idees i molta desorientació”:

Aquest diagnòstic l’ha compartit Dani Reixach (JxPiSJ), que ha anat més enllà i diu que el govern s’ha inspirat en la “tecnocràcia” i que sovint la gestió ha estat “improvitzada”. Per la seva banda, des de la CUP, Roser Huete, ha felicitat al govern “per l’avanç en la qüestió de la participació ciutadana”, malgrat que diu que Esquerra ha fet “poques polítiques d’esquerres, com poden ser municipalitzacions”. Pel que fa a Ciutadans, Cristóbal Posadas ha afirmat que han estat “quatre anys perduts” i que “s’ha pensat poc en els joves”. Marc Gafarot, de Som Ara Palamós, ha volgut refermar la “inoperància” de l’Executiu, a qui s’ha referit constantment com a “tripartit” -hi suma, a banda d’ERC i CiU, la regidora no adscrita i ex del PP Vanessa Mányik-. De fet, Gafarot ha tancat aquest bloc amb la següent metàfora:

De la divisió per temes com La Pietat a acordar “buscar solucions alternatives” plegats

Un dels blocs que ha estat més intens durant el debat ha estat l’urbanisme. Palamós no està exempt de polèmiques urbanístiques. La seva agenda ha vingut marcada per la divisió i diferències exhibides entre els grups municipals en temes tant importants com el sector de La Pietat, la Pineda d’en Gori o Cala Margarida. Els set candidats han coincidit en “la defensa del medi ambient” i en la necessitat de “sumar esforços i consensuar”. Maria Puig ha fet bandera de la gestió del govern dient que han anat a “barris que feia més de 25 anys que no s’hi feia res” i ha proposat “ampliar espais als peatons i planificar una xarxa per a bicicletes”. La número 2 d’ERC ha explicat així el seu model urbanístic:

El líder de Junts per Palamós i Sant Joan ha apel·lat a “no permetre més agressions mediambientals” i, per això, s’ha centrat en parlar de La Pietat i la Pineda d’en Gori. Precisament sobre La Pietat també ha parlat la CUP, que ha llençat un missatge afirmant que, al principi, van ser els “únics” que es van “oposar frontalment” al desenvolupament del polígon industrial. És per això que hi ha hagut retrets entre Huete i Reixach:

La candidata de la CUP ha afirmat que “s’ha fet una urbanització dels anys 80” i que proposen fer “més zones verdes i més carrils bici”.

Els primers punts en comú s’han començat a visualitzar quan Trujillo ha fet referència a “mancomunar serveis industrials” com a via alternativa a la construcció de La Pietat. Coll, del PSC, ha reconegut que inicialment donaven suport a aquest polígon industrial, però que ja no són partidaris, i ha felicitat a la CUP “per la feina feta”. El socialista ha volgut fer referència al cas de la Pineda d’en Gori:

Cristóbal Posadas, alcaldable de Cs, ha suggerit que cal una “rehabilitació d’edificis històrics infrautilitzats” i considera que “cal fer més treball als carrers i barris”:

Des de Som Ara Palamós, Marc Gafarot s’ha distanciat envers la resta de candidats i aposta “per la implantació d’indústria des del respecte al medi ambient” i també creu que hi ha “manca d’aparcaments” a Palamós.

L’habitatge, “una de les principals inquietuds”

Els candidats a l’alcaldia de Palamós també han debatut sobre les polítiques d’habitatge. En aquest cas, s’han exhibit algunes discrepàncies sobre el model que cal emprendre per aconseguir habitatge social. Josep Coll ha admès “la dificultat de fer polítiques per regular el preu del lloguer”, però aposta per “intentar negociar amb els bancs habitatges que puguin tenir un preu raonable”. Sobre aquesta qüestió, Maria Puig ha coincidit força amb el candidat del PSC, perquè sap que hi ha “limitacions legals” i que “manquen més eines legislatives”. La regidora republicana creu que cal “fer promoció i pedagogia de l’habitatge cooperatiu”, ja que considera que és “un model amb molt recorregut”. Gafarot ha discrepat i no veu amb bons ulls “basar-se en infomres de determinades cooperatives”.

Roser Huete ha anat més enllà i ha proposat aconseguir un IBI “redistributiu i progressiu” i la creació d’un cens d’habitatge, fet que comparteix Dani Reixach, i que ha defensat la feina que es fa a la Taula de l’Habitatge:

Posadas ha estat dur amb el PSC i els ha acusat de convertir Palamós “en un poble de segona residència”, i creu que aquest és un dels principals problemes:

El turisme: volen fer que, a Palamós, “la gent se senti com a casa”

Els candidats van coincidir en apostar per un model turístic on “la gent se senti com a casa”, i també en la necessitat de “fer campanyes turístiques que permeti la seva desestacionalització”. Marc Gafarot ha valorat la “importància de donar oportunitats als emprenedors” i creu que “potser calen més hotels” a Palamós. De fet, el candidat de Som Ara Palamós ha aprofitat per atacar la política econòmica de l’actual Govern:

Sobre emprenedoria, també ha parlat Raimon Trujillo, que aposta per la creació del Christmas Market i l’Institut Municipal de Promoció Econòmica:

Per la seva part, Reixach ha demanat “fer de Palamós la capital de la Costa Brava” i Puig ha apel·lat a “ajudar a entitats per a la dinamització econòmica i turística”. Huete creu que és important que Palamós sigui “la primera vila verda de la Costa Brava” com a “factor diferencial”.

El debat ha quedat tancat amb optimisme per Josep Coll, que augura una legislatura on es podran posar d’acord “còmodament”:

Segueix tota la cobertura de les eleccions municipals 2019 a Ràdio Capital de l’Empordà.