Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Debat electoral Sant Feliu de Guíxols 2019
Loading
/

 

El debat de Sant Feliu de Guíxols de Ràdio Capital va enfrontar els diversos candidats i candidates a l’alcaldia, excepte l’actual alcalde Carles Motas, del grup municipal Tots per Sant Feliu, que va declinar la nostra invitació.

Sí que hi havia, però, dos representants de l’equip de govern, Josep Melcior Muñoz, del PSC, i Sílvia Romero, cap de llista d’ERC. També hi havia Jordi Lloveras de Guíxols des del carrer, Cristina Vicens de Junts x Catalunya, Pere Albó d’Avancem MES, Toni Sánchez del PP i Marie Fauré de la CUP.

En la valoració del govern en aquests últims 4 anys, Josep Melcior Muñoz del PSC va valorar que la ciutat havia aconseguit una millor economía local, una administració més moderna i que amb el Guíxols Arena, per exemple, s’havien fet funcionar d’altres punts estratègics de la ciutat. A més, va destacar l’entesa amb la coalició.

Sílvia romero van fer una valoració positiva de la seva acció de govern conjunta després del que va qualificar de situación “d’immobilisme” que patia la ciutat abans que ERC entrés a govern. Va ressaltar el consens amb la coalició però ja d’entrada, va fer autocrítica.

Jordi Lloveras de Guíxols des del Carrer va valorar positivament el projecte educatiu del govern i el fet d’apropar l’administració a la ciutadania fent més fàcil la burocràcia. També hi va haver crítiques: va retreure el tema de Rius i Calvet i dos temes més:

Cristina Vicens de Junts x Catalunya va criticar les obres de Rius i Calvet.

Pere Albó d’Avancem MES va criticar la gestió de la neteja i també la manca de projecte amb Rius i Calvet.

Toni Muñoz (PP) va criticar la falta de transperència al web de Sant Feliu de Guíxols i va dir que volia mirar per les persones, baixar l’IBI i incentivar el turisme. També va parlar de la Policia Local, del que parlaria més endavant.

Marie Fauré de la CUP, per la seva banda, va dir, en canvi, que l’ajuntament s’havia basat en un creixement pensant en el turisme amb una visió capitalista, i que això implicava feina precària i poques infraestructures per la gent del poble.

En el bloc d’urbanisme, es va parlar de Rius i Calvet especialment, el gran projecte urbanista que no ha estat exempt de polèmica.

Josep Melcior Muñoz va defensar la seva reforma i la seva actual utilitat.

Guíxols des del carrer va reiterar la seva queixa pel que fa a com es van gestionar els oms del passeig.

Amb el tema de Rius i Calvet es van acabar referint als visitants de Sant Feliu de Guíxols. Toni Muñoz va reiterar en diverses ocasions la falta de turisme, cosa que Sílvia Romero d’ERC va respondre dient que Sant Feliu de guíxols era un destí turístic “de primer ordre”. Josep Melcior Muñoz la va recolzar dient que havien obert hotels en els últims anys i que havia recuperat el bon ritme de restauració. Marie Fauré de la CUP va posar sobre la taula la gent del poble.

Això va causar cert debat. En aquest sentit, Cristina Vicens va dir que hagués calgut abans un pla director abans de l’obra concreta, que és bo que es modernitzi però que es va oblidar el sentiment de pertinença al patrimoni històric.

Sílvia Romero va dir que era un “bon projecte”, i que qualsevol que estat equip de govern sap que aquest tipus de projectes pateixen sempre modificacions, davant la crítica que li va fer Pere Albó de la diferència de pressupost real i del projecte. Romero també va treure les manifestacions d’Alerta sant Feliu.

Sobre participació ciutadana, la CUP va encetar el bloc dient que el “govern és el poble”, que volien una democràcia més directa que funcionés amb associacions, assemblees, i fent consultes populars i propostes en línia amb el que vol la ciutadania.

Marie Fauré també va proposar una municipalització de la gestió de les escombraries i de l’aigua, i una política d’habitatge d’emergència.

Sílvia Romero va afegir que en el seu programa hi haurà uns pressupostos participatius i un punt mig pel que fa a la participació, que té a veure amb l’educació dels ciutadans i ciutadanes en aquest sentit.

En això hi va estar d’acord Cristina Vicens i Marie Fauré de la CUP, però també va apuntar que se’ls hi havia de donar la possibilitat. Pere Albó hi va estar d’acord i se sumava als pressupostos participatius, i també va proposar una modificació del reglament orgànic municipal que fa referència a la participació. Muñoz va dir que s’havia d’avançar en participació ciutadana, però que havia de ser de proximitat, i que s’ha de ser conscient que no és una ciutat homogènia.

Toni Sánchez va estar d’acord que el ciutadà ha de tenir veu, però que el millor és “trepitjar carrer”.

Pere albó va dir que hi hauria d’haver una taula de turisme, cosa que a Cristina Vicens li va semblar molt bona idea. Albó va dir havia de ser l’Ajuntament que anés darrere de les entitats.

D’aquesta manera, hi va haver consens en dos sentits: d’una banda que hi ha d’haver més participació ciutadana, i d’altra que faltava cultura de participació, cosa que s’havia d’anar impulsant a poc a poc.

Sobre habitatge i gent jove, Sílvia Romero va fer referència al que s’havia dit des de l’ajuntament que el turisme era una de les causes de la falta d’habitatge.

Pere Albó va dir que això era “un fals dilema” que “enfronta la ciutat.”

També va repassar les diverses possibilitats que es van presentar des d’alcaldia per fer pisos de promoció i que van acabar acabar aparcats.

La CUP va dir que hi ha pisos buits i gent sense pis, i calia un pla local d’habitatge. També va apuntar que hi ha eines per poder multar els bancs. Per la CUP aquest és el punt prioritari que es vol tractar des de l’ajuntament, inclòs el tema okupa.

Jordi Lloveras també va opinar que aquest govern no havia fet feina en aquest sentit, i que és un problema important.

També van dir que s’han de limitar els pisos turístics i va parlar de la taxa de verifació de l’habitatge buit.

El PP de toni Muñoz també aposta per pisos socials, i Cristina Vicens també va estar d’acord amb la reactivació del pla local d’habitatge, i ho va relacionar amb el jovent i l’activació de motors econòmics.

Josep Melcior Muñoz va contestar per evitar “la demagògia” sobre aquest tema.

Entrant amb temes de la Policia Local hi va haver polèmica, sobretot per la divergència d’opinions entre el PP i la resta de partits polítics. Des del PP Volen ampliar la plantilla fins arribar als 45 agents, fer una comissaria nova centralitzada, crear una oficina de policia local on hi hagi 2 agents per servei per torna a la Plaça Salvador Espriu. Davant de certes irregularitats que Sánchez va denunciar, la resta de partits van defensar la seva feina i Melcior va apuntar que “una cosa és una denúncia i una altra cosa és un fet.”

Pel que fa a la cultura, tots els partits estan d’acord en potenciar la cultura popular però hi ha divergència d’opinions pel que fa al Thyssen i el seu paper en el municipi.

 

Segueix tota la cobertura de les eleccions municipals 2019 a Ràdio Capital de l’Empordà.