10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Denuncien la mort d’un altre duc Bubo Bubo electrocutat a Castell d’Aro

En menys d’un any s’han localitzat morts 5 ducs al Baix Empordà, 4 electrocutats a les línies elèctriques i 1 atropellat, unes dades que posen en evidència el perill imminent d’extinció local d’algunes d’aquestes espècies

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El passat 25 d’agost apareixia un duc (Bubo bubo) electrocutat a la línia elèctrica que passa a tocar del nucli urbà de Castell d’Aro, davant de can Sitjà; com ha informat el Grup Natura Sterna aquest dijous en un comunicat. Amb aquesta nova víctima ja són 5 els ducs trobats morts al Baix Empordà en menys d’un any: 4 electrocutats a les línies elèctriques i 1 atropellat, xifra a la qual s’ha d’afegir una òliba (Tyto alba) xafada a la C-31 al seu pas per Santa Cristina d’Aro el passat 15 de juliol

El Grup de Natura Sterna, que lidera el seguiment del duc al Baix Empordà, “torna a denunciar, un cop més, la xacra que representen tant les infraestructures de distribució elèctriques d’arreu del territori com la falta de passos de fauna i mesures correctores a les principals carreteres de la comarca, especialment a l’autovia C-31″ explica el grup ecologista en un comunicat.

Segons els estudis de l’entitat, en el darrers 20 anys les electrocucions són la principal causa de mortalitat del duc al Baix Empordà, mentre que més d’un 75% del total de les morts són provocades per activitats humanes evitables. Cal remarcar, a més, que el 77% del polls recuperats moren abans del primer any de vida i a menys de 10km de distància del niu. El duc mort aquest dimecres, sense anar més lluny, era el mascle de la mateixa parella que el setembre de l’any passat va veure electrocutat el pare i els seus dos polls. De les 4 parelles històriques de ducs comptabilitzades fins ara a Santa Cristina d’Aro, a més, ja només en queda un exemplar.

Actualment els Agents Rurals, els diferents Centres de Fauna repartits per Catalunya i la Fiscalia de Medi Ambient aixequen acta per tal de quantificar i monitoritzar aquestes incidències i per advertir a les companyies elèctriques perquè prenguin mesures correctores.

El Grup de Natura Sterna reclama més que mai la urgència d’aquestes mesures, al mateix temps que assenyala que les intervencions aïllades realitzades per Fecsa Endesa a la Vall del Ridaura resulten “clarament insuficients davant la magnitud del problema: és necessària una actuació immediata, global i conjunta sobre la xarxa elèctrica de la Vall d’Aro i del Baix Empordà per aturar el perill imminent d’extinció local del duc i d’altres aus rapinyaires amenaçades” denuncia el grup ecologista.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies