Cap de les 250 nacres censades des de fa deu anys és viva. Segons ha informat La Ser Girona, la Fundació Mar ha alertat que en l’últim any no s’ha trobat cap en vida i ja ha estat inclosa a la llista d’espècies en perill crític d’extinció.
El culpable que aquests mol·luscs s’estiguin morint és un protozou que els provoca una infecció que els fa perdre la gana. La infecció de protozous es va detectar fa, aproximadament, dos anys al sud d’Espanya i es va començar a estendre ràpidament. Els experts creuen que el canvi climàtic i les aigües de llast dels grans vaixells són dos dels factors que han provocat aquesta infecció.
Durant el 2018, la mortalitat de les nacres a la Costa Brava es va elevar fins al 85%. El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, ha explicat a La Ser que és important estudiar què ha passat perquè això no es repeteixi amb altres espècies.
Les nacres són un dels mol·luscs més grans del món i una espècie pròpia de tot el Mediterrani. Són com un de roca, però neixen a la sorra i són de color carn. Poden arribar a fer un metre d’alçada i s’alimenten del plàncton.