Un grup d’arqueòlegs ha desenterrat fustes marcades amb inscripcions singulars en un vaixell romà del primer segle abans de Crist, submergit prop de les Illes Formigues, un descobriment sense precedents en la història marítima antiga. Les fustes, part integrant del sòl de la bodega del vaixell, ostenten tres inscripcions que semblen ser numerals romans: DV, DVI i VI. Rut Geli, codirectora de l’excavació i cap del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), considera que aquestes inscripcions inèdites probablement servien com a guia per als mariners per a l’adequada col·locació de les fustes durant el manteniment de l’embarcació. A més, es planeja analitzar les àmfores trobades per determinar el forn específic de la Bètica des d’on van zarpar.
El vaixell romà secundari trobat a les Illes Formigues segueix revelant descobriments impressionants, gràcies a les persistents investigacions dels arqueòlegs del CASC. A la descoberta de resina aromàtica cobrint les àmfores, s’hi afegeix ara un altre trobament únic: inscripcions entre les fustes de la nau, preservades pel mar durant més de dos mil·lennis.
Durant l’última campanya d’excavació, l’equip es va centrar en l’exploració de la popa del vaixell, específicament al costat de babor. Això va permetre l’accés a la fusta del vaixell després de retirar 34 àmfores íntegres de la bodega. Entre les taules del fons, es van trobar tres peces de fusta amb marques que semblen ser numerals romans (505, 506 i 6), un fet inèdit en l’arqueologia naval del Mediterrani, segons explica Rut Geli.
Aquestes inscripcions podrien haver estat utilitzades com a guia per als mariners per a la correcta recol·locació de les fustes durant el manteniment del vaixell, un procés que manté paral·lelismes amb pràctiques nàutiques contemporànies. L’emoció de Geli i el seu equip és palpable, donada la singularitat del descobriment. Encara que no es van poder recuperar totes les fustes amb inscripcions, sí que es van extreure altres onze peces sense marcar, que ara es conserven en el laboratori del CASC a Girona.
A més de les inscripcions, l’excavació ha permès documentar elements significatius de l’arquitectura naval del vaixell, com ara parts de la seva bomba d’eixugada, essencials per a l’expulsió de l’aigua acumulada dins de l’embarcació. Aquest descobriment aporta llum sobre les tècniques de construcció i manteniment naval de l’època.
El focus dels arqueòlegs també inclou l’origen de les àmfores trobades a bord, que portaven diversos tipus de productes marins conservats. Amb més de 250 àmfores documentades i 80 recuperades del fons marí, l’objectiu és precisar el lloc exacte de fabricació de les àmfores, aportant així dades valuoses sobre les rutes comercials i pràctiques econòmiques de l’antiga Bètica.
El Formigues II, a 46 metres de profunditat, és un exemple pioner d’excavació subaquàtica científica a la península, marcant un abans i un després en l’estudi del patrimoni arqueològic marítim. Transportant salaons i salses de peix des de la Bètica cap a destinacions com Arles o Narbona, el vaixell va ser víctima d’una tempesta que el va fer enfonsar prop de les Illes Formigues. Malgrat els desafiaments, els esforços d’excavació es mantenen, amb l’esperança de continuar desenterrant secrets del passat marítim romà.
Aquest projecte d’excavació, part d’un esforç quadriennal de recerca arqueològica liderat pel CASC i suportat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, continua desvetllant les històries ocultes d’aquests antics navegants i les seves embarcacions, aportant noves perspectives a l’estudi de la història marítima.