11.5 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

Desenes de nius de vespa asiàtica detectats al Baix Empordà

El sistema SITMUN és un mapa que permet visualitzar els nius de vespa asiàtica a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El sistema SITMUN-Vespa asiàtica es renova creant un espai web obert a tota la ciutadania per recollir observacions de nius de vespes. Aquesta eina és bastant útil per una zona com el Baix Empordà, on els nius de vespes es compten a desenes.

Els nius al Baix Empordà

La comarca del Baix Empordà és una de les zones on s’han localitzat més nius de vespa asiàtica. En poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell o Begur el nombre de nius localitzats és gran. El mapa, però, diferencia diversos tipus de nius depenent de l’estat en què es troben o la localització.

En el cas de Palafrugell, hi ha 14 nius embrionaris o secundaris (marcats en verd) que indiquen un risc baix per la població. També hi ha tres vespers secundaris en risc mig (marcats en taronja) . Però la situació empitjora, quan parlem dels vespers en vermell, en total 21, que suposen un risc alt per la població de la zona.

Pel que fa al cas de Begur, hi ha tres nius que suposen un risc baix per la població; quatre que suposen un risc mitjà; i deu que poden suposar un risc alt per la població de la zona. En el cas de Sant Feliu de Guíxols, hi ha tres vespers que suposen un risc baix, un amb un risc mitjà i dos que suposen un risc alt.

Tot i això, aquests no són els únics nius que han aparegut al Baix Empordà. També hi ha comunitats de vespes a a Calonge o la Bisbal d’Empordà.

La nova aplicació

L’aplicació SITMUN-Vespa asiàtica es va crear el novembre del 2020 amb l’objectiu de fomentar la recollida estandarditzada d’informació i compartir criteris bàsics per a la gestió d’aquesta espècie invasora, entre les diverses poblacions catalanes.

El projecte ha fet un pas més en la recollida d’informació. Primerament, han creat un nou espai web per incrementar la recollida d’observacions de nius de vespa velutina. També han desenvolupat un visor públic de nius de vespa asiàtica per tot Catalunya, un repositori de tots els nius registrats i validats d’anys anteriors pels ens locals.

El projecte l’han desenvolupat conjuntament les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona i el vistiplau del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya.

El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal), concretament, és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de manera estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.

La vespa a Catalunya

El primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012 a la comarca de l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva i ràpida. En l’actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades, tot i que ja ha arribat a les zones de Lleida i Tarragona.

Els factors que incideixen en la presència d’aquesta espècie a la zona son les condicions climàtiques, la gran capacitat reproductora de l’espècie i la manca d’enemics naturals. Aquesta vespa afecta especialment l’apicultura, perquè s’alimenta d’abelles de la mel i altera negativament el comportament dels ruscs. Puntualment pot generar riscos en la seguretat i la salut pública i danys en alguns conreus de finals d’estiu i tardor.

Fins ara, les mesures que s’han pres per erradicar la vespa asiàtica no han aconseguit frenar-ne l’expansió a Catalunya. Per això, els experts, en afirmacions a l’ACN, expliquen que s’hauran de buscar formes de conviure amb aquesta espècie invasora.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’Orquestra Di-Versiones celebrarà 20 anys amb una festassa a Girona

L’Orquestra Di-Versiones, la pitjor banda de versions de la història però que allà on va ho peta (segons ells mateixos), està d’aniversari i ho vol celebrar amb tots els seus seguidors i seguidores. El proper 10 de maig de 2025, Girona es convertirà en l’epicentre de la música de Festa Major i les versions, un

Altres notícies