10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Diari d’un comboi de rescat: final de viatge

En aquesta última crònica, fem un repàs d'aquests darrers dies amb les millors imatges del viatge

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Després de sis dies de viatge molt intensos, ahir vam posar punt i final al viatge del comboi de rescat de refugiats de la guerra d’Ucraïna que va sortir des de la Bisbal d’Empordà. Ho vam fer després d’acompanyar als trenta-tres refugiats a les seves cases d’acollida a Catalunya. En aquesta última crònica, fem un repàs d’aquests darrers dies amb imatges del viatge.

El dia 24 de març, a Ràdio Capital començàvem el viatge cap a Polònia de la mà de la Penya Blaugrana de Monells, Galgos 112 i EREC de Juneda i Tàrrega. Era el segon viatge que les entitats feien cap a la frontera amb Ucraïna. Com en el primer viatge, l’objectiu era portar material humanitari que s’havia recollit prèviament a diferents punts de Catalunya: la Bisbal d’Empordà, Begur, Juneda i Santa Eulàlia de Riuprimer, on es van recollir cartes dirigides a infants ucraïnesos escrites per nens i nenes del municipi.

Els dos primers dies els vam passar a la carretera. El primer dia vam fer el trajecte entre la Bisbal i Karlsruhe (Alemanya) i el segon dia vam acabar d’arribar fins a Handzlówka (Polònia).

El tercer dia va ser el més intens. En primer lloc, perquè vam acabar d’arribar fins a Przemyśl, on vam descarregar les caixes de material que havíem recollit a Catalunya. Un cop fet això, ja s’havia complert un dels objectius del viatge. Segons van poder saber les entitats, la persona de contacte ja ha rebut el material humanitari i ahir va sortir cap a Ucraïna.

El mateix dia es va fer la recollida de refugiats de la guerra que volguessin tornar amb nosaltres cap a Catalunya. Per trobar aquestes persones, en primer lloc, vam anar cap al centre comercial de Przemyśl, convertit des de l’inici de la guerra en un centre de refugiats. No podem oferir imatges de l’interior del centre perquè estava prohibit fer fotografies o gravar. A més, tal com vam explicar a la crònica d’aquest tercer dia, tampoc us podem explicar ben bé quina és la situació del centre: només ens van deixar entrar uns cinc metres.

Tot seguit, en no emplenar totes les places dels vehicles al centre, ens vam desplaçar ben bé a la frontera entre Polònia i Ucraïna. A Medyka vam trobar-nos amb un camp de refugiats en què les persones dormien en tendes de campanya i on les condicions de vida estaven molt limitades.

El quart dia vam començar la tornada cap a Catalunya amb la trentena de refugiats. Vam fer més de 1.200 quilòmetres, des de Polònia fins a Offenburg, Alemanya. Va ser la jornada en què vam començar a conèixer a les persones refugiades amb converses a les furgonetes, encara que en molts casos, havia de ser a través del traductor. El cinquè dia vam acabar de completar la tornada, i vam arribar a Platja d’Aro, on vam fer l’última nit. L’arribada va ser un moment molt especial.

I, finalment, el sisè dia va ser el dia de portar a tothom a la seva nova casa, amb gent de Catalunya que els ha obert les portes i els acollirà durant el temps que faci falta. Durant el dia d’avui, les entitats han anat rebent diversos missatges de refugiats dient-los que estan bé i que, per exemple, ja han començat els tràmits per poder buscar una feina o que s’estan començant a instal·lar.

Des de Ràdio Capital volem donar les gràcies a la Penya Blaugrana de Monells, Galgos 112 i EREC per permetre’ns fer el seguiment d’aquest viatge i explicar com des de casa nostra es fan grans accions.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies