14.5 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Disminueixen els abandonaments d’animals després de la pandèmia

Els gossos de raça perillosa ocupen més del 50% de l'espai disponible a les protectores

Temps de lectura: 5 minuts
- Publicitat -spot_img

Els abandonaments d’animals han disminuït a les comarques gironines respecte els registrats el 2019, abans de la pandèmia. El director de l’Associació Protectora d’Animals (APA) Rodamón ubicada a Palafrugell, Àngel Viladegut, ho atribueix al fet que “ha menys”. I, en canvi, descarta que els propietaris siguin més conscients. “Ho són si fem la comparativa amb vint anys enrere, però no amb pocs anys”. A més, Viladegut alerta que tenen una gran problemàtica relacionada amb abandonament de gossos de raça perillosa, que ocupen gran part de els instal·lacions “perquè tenen problemes de socialització” i que “costa més que els adoptin”.

Els abandonaments d’animals de companyia a les comarques de Girona ha disminuït respecte als casos d’abans de la pandèmia. El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS), per exemple, va rescatar l’any passat 1.052 gats i gossos, enfront dels 1.109 del 2019 (-5%). Al Baix Empordà, l’Associació Protectora d’Animals (APA) Rodamón en va recollir 370 el 2022, mentre que el 2019 n’hi van ingressar 557 (-33,6%). I a l’Alt Empordà, l’Associació protectora d’animals i plantes de Figueres en va recollir 262 el 2022 una tendència també a la baixa si ho comparem amb els 179 de l’any anterior (no tenen dades del 2019).

Tot i que les dades inclouen també els gats, la majoria dels abandonats són gossos. En xifres de l’any passat, el CAAS va recollir 907 gossos -que representa un 86,2% del total d’abandonaments registrats- i 145 gats. A l’APA Rodamón hi van accedir 341 gossos -que representen un 92,2% del total- i 29 gats, mentre que a la protectora de Figueres es van ingressar 255 gossos -un 97,3%- i només 7 gats.

En aquesta línia, el director de l’APA Rodamón, Àngel Viladegut, atribueix la baixada d’abandonaments després de la pandèmia al fet que “amb la covid s’han criat menys gossos i n’hi ha menys”. En canvi, descarta l’argument que es degui a un incrementat la consciència dels propietaris. “Si ho comparem amb fa vint anys potser sí que la gent és més conscient, però no amb pocs anys enrere”, sosté.

Multen de fins a 20.000 euros

Viladegut està convençut que el xip és un element clau perquè hi hagi menys abandonaments. “L’única manera d’aconseguir que els propietaris siguin més responsables és identificar els animals” perquè, segons diu, “fa que la gent a l’hora d’abandonar, s’ho pensi dues vegades per la responsabilitat que hi ha al darrere”.

A més, recorda que “és més difícil arribar al propietari del gos que no està identificat” (tant en cas d’abandonament com de pèrdua). Tot i que assegura que “alguna vegada s’ha pogut aconseguir”, té clar que “l’esforç és molt més gran”.

Per això, detalla que des de l’APA es promouen campanyes “perquè la gent entengui que és necessari posar el xip als animals de companyia”. A Catalunya és obligatori identificar els animals domèstics amb un microxip homologat, a més de tenir-los censats a l’ajuntament de la població on es visqui. No complir algun d’aquests requisits i abandonar l’animal pot comportar multes de fins a 20.000 euros.

La majoria s’abandonen prop de la protectora

Al Baix Empordà, segons les dades facilitades per l’APA Rodamón, la majoria de gossos abandonats es deixen a Palafrugell “perquè és on està instal·lada la protectora”. “Ningú no els abandona al seu poble perquè tornarien a casa”, diu Viladegut. Des de principis d’aquest 2023, el 33,6% dels animals recollits a la comarca s’han torbat dins del terme municipal de Palafrugell, seguit pel 13,77% dels que han aparegut a Calonge (Baix Empordà).

Aquest fenomen, però, no es repeteix a la Selva on la protectora està ubicada a Tossa de Mar. Tot i que encara no es tenen dades dels serveis d’aquest 2023, en aquesta comarca, el municipi on més abandonaments es van detectar l’any passat és Maçanet de la Selva (17,2 %), seguit de Vidreres (16,1 %), Lloret de Mar (14,4 %) i Blanes (11,6 %).

Més del 50% són gossos de raça perillosa

Part dels gossos que entren a les protectores gironines són considerats “potencialment perillosos” (PPP), ve sigui per pertànyer a races contretes -com els Rottweilers, els Pitbulls o els Dobermans, entre d’altres- o perquè estan entrenats per atacar. Això dificulta la gestió dels centres perquè aquestes animals tenen “problemes de socialització, ocupen més espai i costa més que s’adoptin”.

El director de la protectora d’animals Rodamón, Àngel Viladegut, explica que actualment tenen 25 gossos perillosos a Palafrugell i que aquests “ocupen un 50% de l’espai disponible a la protectora” perquè la majoria han d’estar sols dins de tancats on podrien viure tres gossos.

Aquesta és una problemàtica que comparteixen amb la resta de protectores. Per una banda, l’Associació protectora d’animals i plantes de Figueres té actualment al voltant d’un 75% dels gossos d’aquesta tipologia al centre. Pel que fa al CAAS, ha tancat el 2022 amb 52 gossos classificats com a PPP residint-hi, el que representa un 59% del total.

El 40% es recuperen

Dels animals que arriben a la protectora del Baix Empordà s’estima, segons detalla el director de l’APA, que “un 60% que han estat abandonats, però el 40% són animals que es recuperen perquè s’han perdut o escapat i la família els està buscant”.

A la Selva l’any passat se’n van recuperar 424 dels 1.052 que hi van entrar. Això representa també el 40% del total d’animals recollits. Tot i això, des del Consell Comarcal de la Selva estima que “més del 75% dels animals recollits als carrers i camins de la comarca són recuperats pels seus propietaris” i ho justifica dient que “els que porten identificació i són retornats directament pels serveis municipals sense entrar al CAAS”.

Menys adopcions que ingressos

El director de la protectora de Palafrugell explica que “els abandonaments es concentren a l’estiu i les adopcions es produeixen durant la resta de l’any”, quan van sortint els animals que han trobat i no s’han pogut recuperar. Tot i això, no s’aconsegueix igualar les adopcions amb els ingressos.

En xifres, a la Selva, l’any passat es van adoptar 350 gossos respecte als 907 que hi van entrar (38,6%) i 117 gats dels 145 recollits (80,7%). En la mateixa línia, a la protectora de l’Alt Empordà es van adoptar 93 canins del 255 que hi van entrar (36,5%) i 7 felins, que en aquest cas sí que s’igualen als que van ingressar durant l’any.

Posar xip als gats

Els gats que viuen a l’APA Rodamón es classifiquen en dues tipologies. Per una banda, hi ha una colònia d’una cinquantena de gats salvatges que passegen per la finca, però també n’hi ha una dotzena de domèstics als quals s’ha habilitat un espai delimitat. “Els que formen part de la colònia eren gats que s’han anat a buscar perquè estaven en algun lloc conflictiu”.

Parlant de colònies, el director de la protectora de Palafrugell critica que “la nova llei de protecció animal és molt exigent pel que fa als gats”. Viladegut detalla que “obliga els ajuntaments a fer una despesa molt alta per posar xips als gats de carrer” i considera que “el més important és invertir a esterilitzar-los com ja s’estava fent”.

En canvi, Viladegut és partidari de col·locar microxips a tots els gats domèstics “encara que visquin dins de casa” perquè considera que “facilita que es puguin recuperar si mai es perden”.

Plantejar-se bé si es pot tenir l’animal

Abans de quedar-se un gos, el director de l’APA insisteix a dir que “cal que sigui una decisió consensuada entre tota la família i no feta per la mainada”. Recorda que “un animal necessita unes dues o tres hores diàries d’atenció i té unes despeses econòmiques associades”. Per això, des de la protectora propicien unes trobades prèvies per fer passejades, veure la dificultat que té tenir-ne cura i conèixer-se abans de consumar l’adopció.

A tall d’exemple, Viladegut recorda que fa uns estius van fer una campanya perquè els nens fossin propietaris d’un gos durant els mesos de vacances. “Venien un cop al dia cada dia a passejar el gos”, recull. “S’hi van apuntar una cinquantena d’infants i en van acabar venint només dos a finals d’estiu”, relata. El director de la protectora està convençut que “van aprendre que un gos no és una joguina i que si no cobreixes les seves necessitats, no anirà bé”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Nine Inch Nails anuncien gira europea amb parada al Mad Cool

Nine Inch Nails han donat a conèixer avui les dates de la seva gira mundial, que els portarà a Madrid, en l’única parada confirmada en tot l’estat espanyol. La cita serà durant el Mad Cool, del 10 al 13 de juliol. El festival també ha afegit alguns altres noms: Geordie Greep (ex de Black Midi)

Altres notícies