11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Divulgar l’ofici de picapedrer i escultor des de Corçà

Coneixem un dels pocs artesans de la zona centrats en el sector de la pedra, en Gaëtan Chapel

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Als afores de Corçà, trobem un dels pocs tallers del Baix Empordà dedicats a la fabricació en pedra natural. Un dels artesans que hi treballa és el picapedrer i escultor, Gaëtan Chapel. Nascut a Bèlgica, ha rehabilitat monuments històrics en aquest mateix país, França, República Txeca, Anglaterra i, fins i tot, ha participat en la construcció de la Sagrada Família a Barcelona, entre d’altres. Ara bé, a partir del 2004, va decidir fer un canvi a la seva vida i començar a crear obres per compte propi en aquest poble de la zona.

Des de fa 26 anys, ell es dedica a aquestes dues disciplines del sector de la pedra, ja que com aclareix no són el mateix. De fet, ser picapedrer i escultor no era el seu pla de futur quan era jove. Chapel es va graduar a la universitat, però es va adonar que “no volia estar entre quatre parets” tota la seva vida i va decidir formar-se en el que realment li interessava, “el tema del patrimoni”, fet que va provocar que s’enamorés del món de la pedra.

Un ofici que li ha permès viatjar, encara que després de treballar un temps a Barcelona, va voler sortir una mica de la ciutat i establir-se. Per això, buscant en una guia telefònica, va trobar aquest taller situat al quilòmetre 12,5 de la carretera entre Palamós i Girona. Al llarg d’aquests últims anys, la feina de picapedrer i escultor ha evolucionat moltíssim, sobretot per les innovacions tecnològiques. En el seu cas, Chapel prefereix continuar tallant i treballant les peces de pedra amb les seves mans, de manera manual i artesanal sense fer ús de robots especialitzats.

Ser picapedrer i escultor al Baix Empordà

Gaëtan Chapel es dedica a construir mobiliari i restaurar edificis. Sobretot per a masies, ja que és “la gent que s’ho pot permetre perquè té un cost, tot i que el cost és relatiu”. Tal com comenta, la pedra és un material que aguanta moltíssim, per tant, és com fer una inversió a llarg termini. Fa marcs de finestres, portes, arcs, xemeneies, escales, saboneres, entre d’altres. És a dir, hi ha la possibilitat de fabricar una multitud d’objectes en pedra natural; siguin arquitectònics, ornamentals o escultòrics. Un tret que ell valora com un dels més positius d’aquest ofici: “La sort que tinc aquí és que cada setmana m’entren coses bastant diferents i variades”.

Tot i això, queden pocs picapedrers i escultors al Baix Empordà. D’una banda, a causa del tancament de la majoria de les pedreres de la zona, doncs ara s’ha d’encarregar i transportar el material de grans dimensions des de Lleida, Barcelona o Tarragona. I, d’altra banda, arran de la pèrdua d’oficis relacionats amb l’artesania a la comarca per diverses qüestions, com la falta de relleu generacional o la modernització de l’ofici.

Donar a conèixer l’ofici

A part de dur a terme la seva feina, un altre aspecte que li interessa molt al picapedrer i escultor és ensenyar aquests oficis a la població. Fer divulgació i pedagogia explicant tot el procés productiu del treball artesanal, des del bloc de pedra fins a la peça acabada. Tal com comenta, no és només una feina manual, és molt més complexa que això. Cal tenir coneixements de geologia, geometria i història de l’art per poder realitzar aquesta artesania. Per això, des de fa uns anys, ofereix tallers didàctics a través de la campanya Visit Empordanet per mostrar què és, realment, l’ofici d’esculpir la pedra.

A través de plantilles i maquetes, dona a conèixer què vol dir ser picapedrer als més grans i als més petits. A més, també hi ha la possibilitat d’endur-se a casa una peça petita feta pel mateix participant. Gaëtan Chapel vol fer sentir el que personalment significa dedicar-se això diàriament com a estil de vida, per ell, una de les “poques feines que et sents tan realitzat”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies