L’exconsellera de Benestar Dolors Bassa ha criticat que no s’hagin dut a terme més accions per part del govern català per solucionar la situació actual de Catalunya, en una entrevista al programa de radio No ho sé de RAC1. Bassa, que es troba des de fa 324 dies en presó preventiva al centre penitenciari de Puig de les Basses, ha demanat perseverança i intel·ligència emocional per continuar endavant.
L’exconsellera desaprova les baralles entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana arran del conflicte català i opina que s’hauria de trobar una estratègia conjunta i compartida per avançar. Per altra banda, no acaba de veure clar el paper del Consell per la República: “si és per internacionalitzar el procés, està bé, però si ha d’interferir en la feina de la Generalitat, no em sembla bé”, ha assegurat.
Dolors Bassa ha reconegut que està neguitosa per la proximitat del judici sobre el procés, per al qual s’està preparant amb força i dedicació. Ara per ara, comenta, la seva prioritat és sortir de la presó, on està segura que ha arribat per raons polítiques: “no sóc una sediciosa, (…) si no fóssim independentistes, no estaríem aquí”, opina. Des de la presó, continua en contacte amb membres del govern català i altres presos, i ha anat rebent visites d’integrants d’altres partits, com Joan Coscubiela.
Amb tot, Bassa creu que falta una proposta formal per part del govern espanyol davant el conflicte del procés, ja que “ha dit moltes paraules però ha fet pocs gestos”, com el que podria haver estat, assegura, una llei d’amnistia. Tot i que descarta aprovar els pressupostos proposats pel govern de Pedro Sánchez, Bassa considera que aquest és millor opció que una coalició formada per PP – Ciutadans i l’ultradreta.
Arran d’aquestes declaracions, Catalunya en Comú es posiciona també contra la possible coalició de dretes i demana que es garanteixi un judici just als presos independentistes. Escoltem Susanna Segovia, una de les diputades del partit.
Per altra banda, Teodoro García Egea, Secretari General del PP, ha criticat Pedro Sánchez per possibles pactes amb els independentistes.
L’exconsellera és conscient de l’impacte que tindrà el judici sobre la causa del procés. Per això, demana que les mobilitzacions que pugui haver-hi aquell dia siguin controlades i que no taquin ni tapin el judici, del qual els presos independentistes han de ser els protagonistes. Bassa sospita que possiblement no sabran la data del judici fins del dia abans del trasllat a Madrid, però de moment tenen una pista: ja s’han començat a convocar testimonis pel dia 6 de febrer.