11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Dolors Bassa torna al Puig de les Basses

L'exconsellera torroellenca viatjarà aquest dimecres a la presó del Puig de les Basses després d'un judici de quatre mesos, 12 encausats i més de 500 testimonis

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Dolors Bassa torna al Puig de les Basses
Loading
/

L’exconsellera d’Afers Socials, Família i Treball, Dolors Bassa, tornarà aquest dimecres al Puig de les Basses. Després de passar els últims mesos a la presó d’Alcalá-Meco, la torroellenca tornarà al centre penitenciari de Figueres. Allà s’hi estarà, mentre no s’accepti la llibertat condicional, fins a la lectura de la sentència.

La sentència del Tribunal Suprem s’espera després de l’estiu, previsiblement al setembre o octubre. L’objectiu dels magistrats és que sigui una sentència unànime entre els set membres de la Sala Segona del Suprem. Tanmateix, el dictamen no s’allargarà més enllà del 16 d’octubre, dia del segon aniversari de l’entrada a presó dels Jordis i últim dia de presó provisional per aquests dos encausats. Si s’arribés a aquesta data, caldria allargar la presó provisional amb un acte raonat.

Dolors Bassa, cinc mesos més a Alcalá-Meco

La torroellenca Dolors Bassa va tornar a ser traslladada a Alcalá-Meco a principis d’aquest febrer. Allà s’hi ha estat durant cinc mesos per poder traslladar-se els dies de judici al Tribunal Suprem. El judici que va començar a mitjans de febrer, va tenir convidats com el President Quim Torra o els familiars dels empresonats. A les primeres sessions del judici del procés, va ser el torn dels encausats de defensar-se. Entre ells Dolors Bassa, que va destacar que el referèndum de l’1 d’octubre no va ser un acte concloent per la independència.

Al seu discurs inicial, Bassa també va destacar la situació dels col·legis electorals del referèndum. En una pregunta de la fiscalia de l’Estat Espanyol, l’exconsellera va destacar que sabien que als centres cívics i escoles es farien actes a la nit. Per això, la conselleria de Treball va decidir quedar-se amb les competències d’aquests centres per una situació excepcional.

Aquell 20 de febrer però Bassa també va mostrar la seva negativa a ser preguntada per l’acusació popular representada per VOX. El motiu perquè no defensen a les dones, una resposta que va molestar als advocats de la formació política.

A partir d’aquí, va començar la ronda dels més de 500 testimonis. El Tribunal Suprem va portar a la cadira dels testimonis polítics com l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, Cristóbal Montoro, exministre d’hisenda, Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona; Roger Torrent, com a President del Parlament o Enric Millo, delegat del govern en el moment de l’1 d’octubre.

Bassa, està acusada de diferents delictes que sumats arriben als 101 anys de presó. Tot i això, s’han de dividir entre els de la Fiscalia espanyola amb rebel·lió i malversació; l’advocacia de l’estat amb sedició i malversació; i finalment l’acusació popular amb rebel·lió, organització criminal i malversació.

FISCALIA ADVOCACIA DE L’ESTAT VOX
Rebel·lió i malversació Sedició i malversació Rebel·lió, organització criminal i malversació
16 anys 11 anys i 6 mesos 74 anys

Amb el judici del procés quasi al final, va tornar a ser el torn dels acusats de parlar. Dolors Bassa va aprofitar per remarcar que “la desobediència s’hauria produït si no haguéssim complert amb el programa electoral” i que aspira a “una sentència absolutòria“. Tot i això, també ha valorat si és un judici polític o no.

Amb el final del judici a mitjans de juny, els líders polítics empresonats s’han estat dues setmanes a la presó fins que s’ha acordat el trasllat a presons catalanes, una altra vegada. Aquest dimecres la torroellenca farà el trajecte des d’Alcalá-Meco fins al Puig de les Basses. Allà, s’hi esperen actes de suport com els coneguts com a divendres grocs, un conjunt de sopars populars que cada setmana se celebraven a les portes del centre penitenciari. Allà, Ràdio Capital de l’Empordà va emetre un programa especial.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies