Al Supermatí, hem conversat amb la directora de la càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, Dolors Vidal Casellas, sobre el nou manual docent que han publicat recentment. La guia inèdita sobre turisme cultural i social anomenada “Dimensión socio-cultural del turismo” es va presentar per primer cop a Calonge, però també es donarà a conèixer en ciutats com Barcelona, Madrid i en països com Argentina o Colòmbia.
La seva directora explica que han volgut crear un manual perquè tant a estudiants com professorat l’utilitzi en la seva docència i aprenentatge. Aquest document està publicat en format pdf de manera gratuïta perquè qualsevol persona hi tingui accés.
Les trenta-sis persones que han participat en el manual aborden aspectes que molts cops no s’han tingut en compte perquè s’ha tingut una “perspectiva limitada”. En si, posa en relació una gran varietat d’àmbits de la vida pública i personal.
Entre altres, parla sobre la història del turisme, com s’estructura i també, com subratlla Vidal, la “necessitat clau en entendre la relació entre cultura, patrimoni i turisme”. Ella accepta que “tot varia en funció del turisme”, però actualment s’ha desenvolupat un turisme que “tothom vol tenir de tot”.
La guia es centra sobretot en el turisme cultural, que molts cops el reduïm a xifres i pensem que modifica l’entorn, però segons la directora aquest “no busca canviar el lloc, sinó que la persona de fora tingui accés a la cultura.”
Per això, Vidal acaba dient que la societat ha de pensar en el turisme com quelcom fonamental en la nostra societat, ja que “no podem deixar la responsabilitat turística als que viuen del turisme”.