La càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona organitza aquest dimecres 20 de setembre una jornada dedicada al malbaratament alimentari a la Facultat de Turisme de Girona i, també, una conversa, ‘Menja’t el malbaratament’, al Castell de Calonge. Per parlar d’aquestes jornades ens ha visitat la directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de Calonge i Sant Antoni, Dolors Vidal.
Els actes comencen el dimecres 20 de setembre a les 11 h a la Sala de Graus de la facultat de Turisme a Girona. Allà hi haurà una taula amb el Secretari de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol; la directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Gaby Susanna; la propietària i restauradora del restaurant Semproniana, Ada Parellada; la membre del Departament d’I+D del restaurant El Celler de Can Roca, Gemma Barceló; la presidenta de l’IGCAT, Diane Dodd; i la mateixa directora de la Càtedra, Dolors Vidal.
A més, a les 18 h al Castell de Calonge es portarà a terme la conversa ‘Menja’t el Malbaratament’ amb la intervenció de la directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Gaby Susanna; la propietària i restauradora del restaurant Semproniana, Ada Parellada; l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler; i la mateixa directora de la Càtedra, Dolors Vidal.
Dolors Vidal reconeix que tots aquests experts són personatges reconeguts del sector. D’aquests experts i coneguts del sector gastronòmic, Dolors Vidal explica que tenen una especial sensibilitat cap al malbaratament alimentari i la bona alimentació que avui dia ha quedat estroncada. “La societat ha evolucionat i els hàbits alimentaris s’han vist desordenats per diversos factors”, reconeix la directora de la Càtedra. Per això, una de les temàtiques que es treballarà a la jornada seran els hàbits alimentaris i l’evolució social.
En les jornades també es treballarà els mètodes i plataformes que promouen accions per evitar el malbaratament alimentari en escoles, centres, hospitals i altres gestors. Dolors Vidal reconeix que ha estat important comptar amb la visió de l’administració en aquestes jornades. “Durant els últims anys l’administració ha estat molt permissiva amb l’alimentació, però han de buscar un camí cap a la sostenibilitat i la reutilització”, apunta la directora.
Dolors Vidal convida a escoles, centres educatius i altres institucions a visitar el Castell de Calonge per poder treballar i interactuar a l’hora de parlar del malbaratament alimentari i les possibles solucions que es poden trobar per evitar-lo.