5 C
Pals
Dimecres, 15 gener 2025
- Publicitat -

Dome Grané (Netegem el fons marí): “A la mínima que et poses a buscar per la sorra o entre les pedres trobes coses per netejar segur”

Aquest dissabte, 12 d’agost, es farà la neteja del litoral a les 8:30 h a Sant Feliu de Guíxols que es fa en col·laboració amb el consistori de la ciutat. Per parlar-nos una mica d’aquesta iniciativa, ens visita el membre de l’organització Netegem el fons marí i un dels impulsors del projecte, en Dome Grané.

La proposta neix de la voluntat d’uns amics del propi entrevistat. Van començar a recollir tot allò que es trobaven quan anaven a la platja i, a poc a poc, la iniciativa va anar agafant més forma. Posteriorment, van crear un perfil d’Instagram anomenat Netegem el Fons marí per fer publicacions de les coses que anaven agafant i netejant.

Més tard, el projecte es va anar engrandint i muntaven una paradeta al mig de Sant Feliu per ensenyar el que havien recollit i, així, conscienciar a la gent. I, al cap d’un temps, van organitzar el 2019 la primera neteja popular amb l’ajuda de l’Ajuntament del municipi. En aquella primera edició van assistir més de 50 persones, un fet que Grané comenta que els va sorprendre. Això, va fer que els promotors decidissin repetir-la al cap d’una setmana i la participació es va multiplicar: “Van venir 170 persones”. Però, a causa de la pandèmia van haver d’aturar l’activitat i, fins aquest any, no han decidit reprendre la iniciativa.

D’altra banda, l’impulsor del projecte detalla que han trobat de tot flotant pel mar. Des de xupa-xups d’una pesseta a la figureta de l’apòstol de Santiago, brossa llençada o perduda al mar que per ell són com “tresors”. Per això, recorda que sempre que es vagi a la platja “es deixi una miqueta més neta de com s’ha trobat” i dedicar dos minuts a treure els plàstics que hi trobem, ja que “a la mínima que et poses a buscar per la sorra o entre les pedres trobes coses segur”. A més, Grané ha donat més consells de com netejar la platja.

De fet, l’entrevistat detalla que a les zones on es troba més brutícies solen ser al costat de l’espigó de Sant Feliu, juntament en els espais “on acaba la sorra i comencen les roques”. En aquest lloc, s’acumula una gran quantitat de tovalloletes, plàstics i molts més objectes inimaginables en fer “com una espècie de barrera”.

Finalment, Grané recorda que si es vol assistir a la neteja, hi pot participar qualsevol persona sense inscripció prèvia i dedicar el temps que tingui a netejar el fons marí.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios