11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

L’acompanyament a dones afectades per violència masclista no acaba amb la separació del seu agressor

Des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Baix Empordà es treballa per donar suport a aquestes dones que es veuen afectades per la violència de gènere

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Envers les Dones i al Baix Empordà s’organitzen diverses activitats per conscienciar a la població. Tot i això, la lluita al Baix Empordà per eliminar aquest tipus de violència envers les dones s’allarga durant l’any. Amb dades que arriben fins el 30 de setembre de 2023, al Baix Empordà s’han atès 467 casos relacionats amb la violència de gènere. Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Baix Empordà es treballa per donar suport a aquestes dones que es veuen afectades per la violència de gènere.

El SIAD vol informar, assessorar i orientar a les dones de la comarca i a promoure canvis socials que permetin “a les dones gaudir i exercir els seus drets en llibertat i sense discriminacions”. El SIAD té dues oficines a municipis de més de 20.000 habitants. En el cas del Baix Empordà hi ha una oficina a Palafrugell i una altra a Sant Feliu de Guíxols. Tot i això, hi ha una xarxa que s’estén per la resta de la comarca per oferir serveis d’acompanyament, psicològics o jurídics, entre altres, a les dones afectades per aquest tipus de violència.

La psicòloga del SIAD del Consell Comarcal del Baix Empordà, Núria Lleal, explica que el servei que ofereixen s’estenen als municipis de la comarca amb menys de 20.000 habitants. Actualment, treballen de manera regular en municipis com Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, la Bisbal d’Empordà o Torroella de Montgrí. La xarxa, però, encara ha d’arribar a altres municipis del Baix Empordà.

Núria Lleal reconeix que durant els últims anys l’ús del SIAD i, també, el Servei d’Atenció a les Famílies -un grup de psicòlogues especialitzades en violència masclista en famílies-, ha agumentat. La psicòloga apunta que hi ha un gran nombre de dones que es veuen afectades per la violència psicològica, “que és la més difícil de detectar”.

A part de donar aquest de servei d’atenció a les dones, des del SIAD realitzen altres tipus d’activitats com els grups de dones per treballar temes com l’empoderament de dones que ja han superat la violència o dones que ja no conviuen amb l’agressor, però encara estan treballant en la seva recuperació. Núria Lleal afegeix que “s’ha d’acompanyar a les víctimes”, sobretot després del procés de separació.

Una de les problemàtiques que sorgeix quan parlem de violència envers les dones, són els fills que poden presenciar aquest tipus de violència a casa seva. A més, Núria Lleal recorda que alguns cops la violència envers les dones acaba derivant a un tipus de violència que acaba afectant els infants (violència vicària).

Les xifres

Segons dades de l’Observatori de la Violència Masclista del Consell Comarcal del Baix Empordà, hi ha 467 casos oberts relacionats amb aquest tipus de violència a la comarca comptabilitzats fins al 30 de setembre de 2023. La majoria dels casos (155) la dona ja es troba separada de la seva parella, tot i que també hi trobem dones solteres (103), casades (79) o divorciades (68). El nombre de dones que conviuen amb el seu agressor ha augmentat respecte al mes d’abril (93) fins a les 109.

Al Baix Empordà, cal destacar que el nombre de casos varia segons el municipi. Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols són els dos municipis amb més denúncies, amb 73 i 51 casos respectivament. El segueixen Palamós, amb 46 casos; Torroella de Montgrí i Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb 40 casos cadascun. Cal recordar, però, que aquest any una veïna de Palamós va morir a mans de la seva parella.

A la regió policial de Girona, segons dades del departament d’Interior de l’any 2022, hi ha hagut 1.749 denúncies relacionades amb la violència masclista en l’àmbit de la parella; això ha comportat l’atenció de 1.803 víctimes. D’aquest tipus de violència 287 denúncies corresponen a l’àmbit familiar, i ha comportat l’atenció de 323 víctimes.

Respecte al 2021, les dades de violència masclista han augmentat a la regió policial de Girona: durant aquell any es van atendre 1.556 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i el nombre de víctimes ateses va ser de 1.375 persones. Durant aquell any es van atendre 277 denúncies per violència masclista en l’àmbit familiar i el nombre de víctimes ateses en aquest cas va ser de 381 persones.

Núria Lleal explica que durant els últims anys les víctimes de violència tendeixen més a interposar una denúncia. Tot i això, no és senzill alçar la veu per denunciar aquestes situacions de violència i aquest procés ha d’anar de manera conjunta amb l’acompanyament a la víctima.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies