7.9 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Dutxes i platges

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Dutxes i platges
Loading
/

L’estiu del 2020 moltes platges de les comarques gironines van tancar les aixetes de les seves dutxes i rentapeus per motius relacionats amb el COVID. La mesura va durar ben poc, ja que una actualització de la normativa va permetre tornar a obrir aquestes sortidors d’aigua que tots hem fet servir per retirar-nos la sal i la sorra després d’una estada a la platja. La mesura malgrat que curta va suposar algunes crítiques importants.

La sequera extrema que estem vivint va obligar que aquest estiu les dutxes i rentapeus de les platges tornessin a tancar l’aixeta, com a mesura d’estalvi i en part obligats pel Pla de Sequera de la Generalitat. Ara a Catalunya tenim només el 19% de les reserves d’aigua disponibles i contrasta amb el 37% de les reserves de fa un any, el 70% del 2021 i el 85% del 2020. Segurament recordeu aquella gran sequera del 2008 on l’aigua arribava amb vaixells al port de Barcelona. Dons des del febrer del 2023 podem dir que la sequera que vivim ara és molt pitjor. La cosa es greu i per tan és obligatori establir mesures d’estalvi d’aigua com el tancament de dutxes i rentapeus a les platges.

Per poder-ho valorar posem dades sobre la taula. Cabrils es dels pocs municipis que han fet publiques les dades d’estalvi i ha anunciat que tancar les dutxes de les platges els ha suposat un estalvi de 5.000 m3 d’aigua, és a dir 5 milions de litres. A Palafrugell he pogut investigar que l’estalvi ha estat d’uns 4 milions de litres. Per poder fer una bona comparació 4 milions de litres d’aigua és el consum anual d’uns 40-50 habitatges durant un any.

És cert que el tancament de les dutxes d’aquest estiu ha molestat a algunes persones, però la meva sensació és que no ha causat cap variació important en l’ús de les platges. Així crec que és un bon moment per qüestionar-nos al necessitat d’aquestes instal·lacions a les nostres platges.

Si per fi plou i deixem enrere aquesta sequera, tornarem a obrir les dutxes?, o mirarem d’estalviar aquests milers i milions de litres d’aigua per usos molt més importants?

Jo seria partidari, ara que sabem que tallar l’aigua de dutxes i rentapeus no és traumàtic, d’estalviar l’aigua i així anar naturalitzant les platges, també aquelles platges urbanes. Com ho veieu? Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios