Ecologistes en Acció ha presentat el seu informe anual Banderes negres 2021, en el què han repartit un total de 48 banderes negres a Espanya, una d’elles a la platja de Sa Riera de Begur. Com en els últims anys, l’associació ha detectat que el pitjor problema de les platges se centra en els abocaments d’aigües residuals i la seva mala depuració. Tot i això, de Sa Riera en destaquen la “mala gestió”.
L’informe d’Ecologistes en Acció exposa que el motiu pel qual Sa Riera ha rebut aquesta bandera negra és “la construcció d’una urbanització de com a mínim 52 habitatges prop de la platja”. Un projecte que, recordem, ja ha estat impugnat per la Plataforma SOS Aigua Freda – Salvem la Costa de Begur per tractar-se d’una zona forestal i tenir un fort pendent superior al 20%. A més, també asseguren que el projecte està “tenint un impacte desastrós en el paisatge” i que no s’ha aturat malgrat la denúncia de la plataforma i “altres irregularitats relacionades amb el projecte”.
Des d’Ecologistes en Acció destaquen que construccions com aquesta també es fan en altres punts de la Costa Brava, i que per això en els dos últims anys s’havia dedicat la bandera negra a la totalitat de la Costa Brava. Expliquen que, aquest any, han decidit focalitzar la bandera negra en Sa Riera, però “sense perdre la mirada en altres punts afectats per la destrucció del litoral per a segones residències turístiques”.
A la demarcació de Girona, l’altra platja que ha rebut una bandera negra és la Cala Galladera, al Cap de Creus. En aquest cas, però, per un motiu molt diferent. Els ecologistes expliquen que s’ha detectat la presència de l’alga invasora d’origen australià Caulerpa cylindracea. És un tipus d’alga que s’estén fàcilment, també utilitzant les àncores de les embarcacions com a vehicle de transmissió eficaç. A l’informe expliquen que “l’objectiu d’aquesta bandera negra és conscienciar del perill d’extensió d’aquesta mena d’algues” i de la importància de “participar en la detecció de possibles punts afectats”.