9.2 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

Els economistes proposen a s’Agaró canviar el sistema de finançament autonòmic

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Els economistes proposen a s'Agaró canviar el sistema de finançament autonòmic
Loading
/

Experts reunits a la 21a Jornada d’Economia de s’Agaró coincideixen que el repartiment en el sistema de finançament autonòmic és desigual i cal canviar-lo. PeRr això, reclamen als polítics que prenguin decisions i facin un sistema més transparent i entenedor per als ciutadans. La tradicional trobada d’economia reuneix cada any empresaris, polítics i experts en la matèria. La 21a edició, celebrada el cap de setmana, ha posat el focus en el finançament de les autonomies. Més enllà de les diferencies en el plantejament de possibles escenaris i reformes, tots han coincidit en apuntar que l’actual model s’ha de canviar perquè presenta desigualtats entre comunitats autònomes, especialment pels avantatges que tenen el País Basc i Navarra per tenir un concert econòmic.

Ángel de la Fuente, president de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada, FEDEA, i assessor del ministre Montoro pel càlcul de les balances fiscals, ha destacat les coincidències en la necessitat de revisar el model. En aquest sentit, sosté que les comunitats necessiten més autonomia però que alhora han de tenir més responsabilitat fiscal.


El càlcul de les balances fiscals, presentat el 2014, va determinar que el dèficit fiscal de Catalunya era de 8.455 milions d’euros anuals, gairebé la meitat dels càlculs de la Generalitat, d’uns 15.000 milions d’euros.

Tanmateix, els experts han deixat palès que no hi ha un acord sobre com ha de ser la reforma del finançament autonòmic i quin ha de ser el grau de redistribució o liberalització del sistema. La professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Maite Vilalta, ha assegurat que qualsevol reforma que es faci haurà de tenir en consideració el moment polític que viu Catalunya. Vilalta planteja diversos escenaris, entre els quals el de recuperar la idea del pacte fiscal o, fins i tot, una reforma fiscal federal, que implicaria modificar la Constitució.

Vilalta ha defensat que aquesta podria ser una via per resoldre les peticions de Catalunya de més autogovern. Ara bé, alerta que la reforma federal s’ha d’aplicar només a les comunitats autonòmiques que ho demanin, no a totes.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La Diputació de Girona incrementa fins a 750.000 euros els ajuts per dinamitzar el teixit econòmic de la demarcació

Hi haurà set línies de subvencions per al 2025 dirigides a ajuntaments, consorcis o mercats del territori.

Altres notícies