13.9 C
Pals
Dijous, 23 gener 2025
- Publicitat -

Edgar Nebot: “El risc d’incendi s’accentua cada cop més amb la sequera i les altes temperatures”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Edgar Nebot: "El risc d'incendi s'accentua cada cop més amb la sequera i les altes temperatures"
Loading
/

Tot i les pluges que ens van acompanyar durant els mesos de tardor, les reserves de les conques internes es troben per sobre del 30%. I tot i que la situació de sequera ha millorat respecte als últims anys, la manca de pluges està afectant la gestió del risc d’incendis forestals. Per parlar-ne ens ha visitat al Supermatí el sotsinspector del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, Edgar Nebot.

Edgar Nebot explica que les plantes han tingut més humitat durant la tardor i l’hivern, fet que ha permès una certa recuperació, respecte als mesos anteriors on la mancança de pluges havia afectat a la flora de la comarca i també de la província de Girona. No obstant això, si les pluges no arriben aviat, el risc d’incendi es podria agreujar.

El sotsinspector reconeix que la manca de pluges dels darrers anys no han afectat únicament a les parts visibles de les plantes, sinó que les afectacions van més enllà. Destaca, a més, que l’augment de les temperatures també està afectant el risc d’incendi que tenim en els boscos del Baix Empordà i les comarques gironines. Per això, recorda que depèn de les pluges que tinguem al llarg de la primavera la situació a l’estiu pot ser diferent: si no plou el risc d’incendi es pot veure agreujat a principis del mes de juny, però si arriben les pluges serà una temporada de risc d’incendi com la d’altres anys.

Cremes controlades i un entorn diversificat

Tal com detalla Edgar Nebot el perill i el risc d’incendi són dos aspectes diferents: “el perill de tenir un incendi i que aquest es propagui es basa en factors com la salut de les plantes i la meteorologia del dia concret (humitat i vent són els factors clau)”. D’altra banda, el risc estaria més lligat a la capacitat que tenen els cossos de seguretat i les persones de conviure amb aquests incendis.

Pel que fa a la gestió forestal, el sotsinspector defensa la importància de mantenir un paisatge diversificat amb zones agrícoles i boscos gestionats. Les cremes controlades, segons Nebot, són una eina clau per reduir la càrrega de vegetació seca i entrenar els equips d’emergència. Aquesta tasca, combinada amb la planificació dels municipis i la col·laboració ciutadana, és fonamental per fer front a un risc d’incendis que s’intensifica amb el canvi climàtic.

Alerta que els incendis no són un risc puntual, sinó un fenomen inevitable en el territori mediterrani. Per això, insisteix en la necessitat de preparar-se tant a nivell individual com comunitari. Les urbanitzacions properes a zones forestals han de millorar les franges d’autoprotecció, assegurar l’accessibilitat per als camions de bombers i conscienciar-se del risc que comporta viure en aquest entorn.

Edgar Nebot reconeix que dins la gestió forestal, també existeixen les cremes controlades. Es realitzen tant des d’iniciatives privades, com des del GRAF o des del mateix Departament d’Agricultura. El que destaca el sostsinspector, però, és que aquests tipus de cremes els permet estudiar com es comporta el foc i les maneres que existeixen per controlar-lo i apagar-lo en cas que hi hagués un incendi forestal.

Finalment, Nebot subratlla que l’autoprotecció i la consciència col·lectiva són essencials per evitar situacions crítiques. Per això, des dels diversos cossos de seguretat impulsen activitats de conscienciació pels diversos col·lectius per mirar de prevenir aquests tipus d’incendis. Recomana seguir les indicacions de les autoritats, com confinar-se en cas d’emergència, ja que els accidents solen produir-se en evacuacions improvisades. Edgar Nebot detalla els passos que cal seguir quan es localitza un possible incendi.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios