Avui ens visita Edi López, alcaldable de Begur i Esclanyà pel Partit Socialista de Begur i Esclanyà, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor López.
Bon dia!
Primer de tot m’agradaria que es definís en tres paraules.
Bé, jo em considero, primer de tot, una persona jove. Tinc 30 anys i això fa que les polítiques actuals em defineixin com a jove. Crec que és una qüestió molt important perquè és el que em fa estar aquí al capdavant del Partit Socialista per presentar-me com a alcaldable de Begur i Esclanyà. Perquè he viscut una situació particular en la meva vida, en la que, tot i néixer a Begur i desenvolupar-me a Begur i prendre la decisió de prioritzar per davant de tot Begur, les polítiques públiques d’aquest municipi no m’han permès poder desenvolupar-me com a jove a Begur i he hagut de marxar per poder desenvolupar-me tal com jo he cregut.
La segona paraula que defineix és persona emprenedora. Actualment, soc soci treballador d’una empresa cooperativa, una societat cooperativa que es diu Efecte Mosquit. Però no només em defineix l’emprenedoria pels projectes empresarials que he desenvolupat, sinó perquè tot el que faig ho faig des d’una perspectiva innovadora. Amb voluntat de créixer, de desenvolupar-me, de progressar. I també estic aquí, entre d’altres, perquè tinc aquesta qualitat de ser emprenedor en l’àmbit polític també.
I finalment, segurament parlaria de responsabilitat. Soc una persona, crec que em puc definir, entre d’altres, com divertida que sé improvisar. Però em responsabilitzo de tot allò que faig i crec que això també em defineix.
Podria destacar tres aspectes que hagi assolit el govern de Begur durant aquests quatre anys de mandat?
Sí. El primer que voldria mencionar és la dinamització del Local Jove de l’Arbreda. Crec que hi ha hagut un progrés i hi ha hagut una dinàmica diferent al local jove, cosa que agraeixo. Encara que si que és veritat que nosaltres, des del Partit Socialista, veiem que les coses podrien progressar encara més. Es podrien fer diferents. Segurament una de les qüestions que ens agradaria seria poder parlar més de joventut i no tant d’infància des de l’àrea de Joventut, que el local sigui realment per als joves, per a les persones joves i també, entre d’altres, poder establir uns protocols d’ús que permetin accessibilitat amb igualtat d’oportunitats per a tothom.
Llavors podria mencionar també el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya, que s’ha establert a Begur. Jo crec que és una fita important, també amb certes crítiques per part dels socialistes, entre d’altres, perque no s’hagués instaurat en la ubicació en la que està traient lloc a la sala d’exposicions que disposava Begur fins ara.
I a més a més, demanaríem també, com demanem a través del programa, generalment tota la cultura, però en aquest cas parlant dels indians, a partir d’una perspectiva més crítica que no deixem de celebrar les nostres tradicions i la nostra cultura, però que ho fem també, entre d’altres, d’acord en base a la crítica.
Després, la tercera que voldria mencionar i crec que estic orgullós de poder dir això és que hi ha hagut una gestió molt bona per part de l’equip actual de la regulació de les polítiques durant la pandèmia. Jo crec que s’han trobat en unes circumstàncies excepcionalment difícils i crec que s’ha de valorar molt positivament tot el que han tirat endavant, malgrat tot.
Encara que sí que hi ha una qüestió rellevant que a nosaltres ens molesta força. I és que la mesura de fer pagar a la gent per fer ús de la meitat d’algunes de les platges és inacceptable per nosaltres. I sí que és veritat que aquesta mesura disminueix la massificació, cosa amb la que estem d’acord, però no pot ser a costa de qui no s’ho pugui permetre econòmicament. A més, sobretot tenint en compte que són espais públics i haurien de ser accessibles per a tothom sense discriminació.
Llavors no sé si podria destacar també tres aspectes que potser no ha acabat d’assolir el govern de Begur i Esclanyà.
Podria parlar de polítiques participatives, primer de tot. Hi ha partits del govern actual que portaven la voluntat de fer aquestes polítiques al seu programa.
Però no s’han fet, a excepció d’algunes que no responen a cap pla i, per tant, a cap intenció real d’avançar cap a una democràcia més participativa. Després parlaria d’una gran xacra que tenim el consistori de Begur i Esclanyà, que és la transparència. La Universitat Autònoma de Barcelona fa estudis anuals en els quals analitza la transparència de tots els ajuntaments. I enguany, poso un parell d’exemples a part del de Begur, l’anàlisi de Girona conclou que l’Ajuntament de Girona té una transparència del 98,08% molt, molt elevada. Palafrugell, per exemple, que és el nostre poble veí i treballa amb una transparència del 55,77%, i el consistori de Begur està analitzat amb un 15,38% de transparència. I aquí s’han de destinar esforços polítics per canviar aquesta situació.
I, finalment, crec que una altra de les grans xacres de Begur i Esclanyà és la joventut. Revertir l’èxode juvenil crec que ha de ser una política de qualsevol partit que entri al govern i durant aquests quatre anys no s’ha treballat en un pla de joventut competent. Des de la meva perspectiva, que intentin donar resposta a aquesta situació.
Llavors ja ho ha anat avançant una miqueta. Però quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per un municipi com és Begur i Esclanyà?
Si, hi ha el tema de la joventut, per descomptat, jo ho veig com a una de les nostres polítiques fonamentals, en el que tenim la voluntat d’exercir-hi molts esforços per revertir l’èxode juvenil del nostre poble. El turisme és una altra de les qüestions que nosaltres creiem que ha de ser prioritària per destinar-hi esforços. Creiem que amb el turisme d’estiu no només es genera sobre massificació a les nostres contrades durant els mesos d’estiu, sinó que desequilibra totalment la cultura i la regulació de l’economia. I això creiem que a la gent del poble els afecta moltíssim.
I segurament també parlaria de sostenibilitat. En molts sentits, des del transport públic, des de l’urbanització i un llarg etcètera. Parlem de sostenibilitat en tots els termes.
I què diferencia la seva candidatura respecte als altres candidats que es presenten a les eleccions d’enguany?
Bé, nosaltres anomenem la nostra candidatura amb el lema de ‘Perquè el canvi és la resposta‘. Crec que a sentir jo de primera de cap de llista d’aquesta candidatura reflecteix la voluntat que tenim de fer les coses diferents. No volem acusar mai a ningú de tot el que s’ha fet fins ara. Agraïm moltíssim la participació política de totes les persones que destinen esforços a la gent del poble, però simplement nosaltres tenim perspectives diferents i volem desenvolupar-les.
Estem preparades tot l’equip, i amb mi al capdavant, per fer les coses com creiem que s’han de fer. I fins ara hem descobert que tothom qui ha entrat fins ara el que fa és prorrogar allò que sempre s’ha estat fent amb certes característiques diferents, però no deixen de partir d’una semblança i nosaltres estem disposades a fer-ho diferent.
Perquè no sé si ens podria avançar alguns punts del seu programa polític.
Sí, nosaltres ja tenim el programa a l’abast de tothom qui ho vulgui a través de les xarxes socials. Però no obstant això, el tenim obert a la participació ciutadana. Que tothom ens pugui dir! Així ha estat des que vam començar i encara seguirà sent.
Però sí que podríem parlar, per exemple, un dels temes que portem al programa és la voluntat de construir uns aparcaments dissuasius a les entrades del poble de Begur durant els mesos d’estiu i fer accessible l’entrada de vehicles només a persones veïnes, a treballadores, a càrregues i descàrregues i a transport públic.
Aquesta seria una acció important que nosaltres portem, que serviria tant pel tema de sostenibilitat com pel tema de turisme, i ens ajudaria a resoldre problemes importants que creiem que té Begur.
Llavors, finalment, si no aconsegueix formar una majoria absoluta en aquestes eleccions, estaria disposat a pactar amb algun altre partit polític.
Desitjo que no hi hagi majories absolutes ni per part meva. M’agrada molt poder teixir ponts entre altres formacions. Crec que la política ha de ser consensuada i no dependre d’una sola veu. Per tant, nosaltres estem a disposició de tothom qui vulgui governar en favor del poble, però sempre responent aquella frase que nosaltres fa temps que ens defineix, que és ‘perquè el canvi és la resposta‘.
I aquesta frase sí que ens delimita a l’hora de pactar amb algun partit, algun altre partit polític, alguna altra formació. Perquè si realment volem apostar pel canvi i volem que la gent ens voti per això, el que no podem permetre, per exemple, és que qui actualment porta l’alcaldia encara porti l’alcaldia durant quatre anys. Perquè això no seria significatiu de canvi. O tampoc podríem permetre, per exemple, que encara fos la dreta qui està al capdavant del govern de Begur i Esclanyà. Per tant, el nostre canvi avança cap a l’esquerra a avançar cap a un govern alternatiu al que hi ha actualment. I estem a disposició de tots els partits amb aquestes característiques.
Així doncs, esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions d’enguany i també els hi volem donar les gràcies per la seva visita als estudis de Ràdio Capital.
Gràcies a vosaltres.