11.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Eduard de Ribot: “Si limitem les urbanitzacions en sòl inundable, reduïm possibles catàstrofes”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Eduard de Ribot: "Si limitem les urbanitzacions en sòl inundable, reduïm possibles catàstrofes"
Loading
/

La federació SOS Costa Brava demana a la Generalitat i als ajuntaments de la Costa Brava que revisin els plans urbanístics en zones de risc d’inundació. L’objectiu és evitar noves construccions en àrees vulnerables. Aquesta petició arriba arran de la recent dana a València, que ha posat en evidència els riscos de construir en espais naturals exposats. Per parlar-ne, ens ha visitat al Supermatí l’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot.

Un dels exemples més preocupants és el projecte d’ampliació del Port d’Aro, on es volen construir 350 habitatges, un hotel i 240 amarraments en una zona que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha qualificat com a totalment inundable. De Ribot ha subratllat que aquesta zona, amb dunes i pineda, constitueix un espai natural que cal preservar. “És incomprensible que en ple segle XXI encara es permeti planificar construccions en llocs tan vulnerables”, ha afirmat. L’advocat ha destacat, però, que aquesta no és l’única zona indundable on encara es permet edificar a Catalunya.

Durant l’entrevista, de Ribot ha fet èmfasi en la necessitat d’aturar la impermeabilització del sòl, un fenomen que incrementa el risc d’inundació. Segons l’advocat, l’entubament i la canalització de rieres i torrents alteren els sistemes naturals de drenatge i impedeixen que l’aigua pugui ser absorbida. “Els rius i les rieres necessiten el seu espai natural per funcionar com a vàlvules de seguretat quan hi ha pluges torrencials”, ha advertit.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha destacat que cal revisar els plans de protecció civil que s’han d’aplicar en cada zona un cop s’hagi inundat. Però des de SOS Costa Brava van més enllà, tal com explica Eduard de Ribot, ja que volen que no s’edifiqui en aquestes zones que són inundables. Per tant, demanen que es revisi el planejament urbanístic en aquestes zones inundables.

Eduard de Ribot explica que si un terreny no està urbanitzat no s’hauria de poder edificar en una zona afectada per desastres naturals com, per exemple, les inundacions. Per això, Eduard de Ribot posa com a exemple altres casos destacats al Baix Empordà i a la Costa Brava on no s’hauria de poder urbanitzar, com la Riera del Canadell a Calella de Palafrugell o la Riera de Mas Llor a Tamariu, on es projecten urbanitzacions. SOS Costa Brava reclama que es revisin aquests planejaments abans que s’hi construeixi, ja que, segons de Ribot, “si no hi ha edificacions, no hi ha dret a indemnització, i es pot evitar un impacte irreparable”.

De Ribot explica que si es modifiquen o s’impedeix el pas de rieres, el que pot passar és que el riu o riera s’acabi desbordant, ja que aquell no és el seu pas natural. Finalment, Eduard de Ribot ha criticat que l’administració sovint actua només quan ja s’ha produït el desastre. Recorda que cal potenciar la conscienciació a la població per saber on es pot i on no es pot edificar.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios