8.6 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

El Baix Empordà activa el Codi Risc Suïcidi en 41 casos durant el 2023

La detecció de conductes suïcides creix un 40% en cinc anys a la Regió Sanitària de Girona

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La comarca del Baix Empordà va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 41 casos durant el 2023. Això es troba entre els 257 casos de la Regió Sanitària de Girona on es va activar el CRS, un 40% més que les activacions que es van registrar el 2019. En comparació amb el 2022, la xifra també ha augmentat en un 23%, havent-se activat en 209 ocasions. Les dades inclouen els territoris de la xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària. Les activacions durant el 2023 del Codi Risc Suïcidi representen una taxa de 3,3 casos per cada 10.000 habitants, una xifra que baixa fins els 2,9 casos per cada 10.000 habitants a la comarca.

La presentació d’aquestes dades, que es va fer la setmana passada, va anar acompanyada amb la presentació de la campanya de prevenció de suïcidi del Department de Salut a la Regió Sanitària de Girona. L’acció es basa en la instal·lació temporal d’uns vinils que mostren un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida i s’emmarca en la campanya “No et deixis caure en el pou del suïcidi”. A la Regió Sanitària de Girona s’ha estès a 17 ciutats amb 19 vinils, quatre d’elles localitzades a la comarca: La Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Palamós.

Els vinils estaran presents a les ciutats adherides durant un mes. Amb la instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061.

El psiquiatre i cap del sector de Salut Mental del Baix Empordà, José Luis Sagredo, explica que és molt important que des de l’administració pública s’impulsin eines com el Codi Risc Suïcidi per prevenir i evitar els intents de suïcidi i poder tractar els pacients afectats. El Codi Risc Suïcidi es va implantar a la Regió l’any 2015 i defineix el circuit i el procediment d’actuació a seguir davant la detecció d’un cas amb risc de suïcidi alt, amb l’objectiu de reduir la mortalitat per aquesta causa i evitar el risc de noves conductes suïcides.

Trucar al 061

José Luis Sagredo explica que amb el telèfon 061 es pot buscar la prevenció del suïcidi de manera més senzilla i accessible. “Només es necessita una trucada al 061 perquè s’activin totes les alarmes”, admet el cap del sector de Salut Mental al Baix Empordà. A més, recorda que no només cal fer una detecció de conductes de risc de suïcidi, sinó que també s’han de tractar aquest tipus de conductes.

El pacient amb una alienació suïcida, tal com explica Sagredo, “normalment ho verbalitza o va deixant anar senyals que podria intentar-ho”. A més, afegeix que “en un percentatge molt alt darrere d’aquestes conductes hi sol haver una patologia psiquiàtrica, i el més freqüent sol ser el quadre depressiu”.

Per això, el telèfon 061 està disponible per a persones afectades i, també, per familiars o persones de l’entorn que detecten aquest tipus de conductes. En aquest telèfon estableixen el primer nivell d’assistència davant un possible cas de conducta suïcida. A partir de llavors, es porta el pacient, normalment, a l’Hospital Santa Caterina de Girona perquè un psiquiatre faci la valoració del cas. Si no fa falta l’internament de la persona afectada, es deriva a una atenció ambulatòria que s’inicia, com a molt tard, deu dies després de l’episodi. Així, s’activa el Codi Risc Suïcidi.

Llavors els pacients assisteixen al Centre de Salut Mental – IAS, i un d’ells es troba a Platja d’Aro. A partir de l’activació del Codi Risc Suïcidi, els pacients assisteixen al Centre de Salut Mental per valorar si la conducta de risc suïcida ha remès i si existeix algun problema psiquiàtric. Llavors se’ls fa un seguiment fins al moment en què no hi ha un risc i es tanca el Codi Risc Suïcidi. En el cas d’una recaiguda, tal com apunta José Luis Sagredo, es pot tornar a activar aquest Codi.

Sagredo explica que l’acompanyament de la família i l’entorn és bàsic per poder cercar la recuperació. “Els psicòlegs i psiquiatres valoren la feina que ha de fer l’entorn per acompanyar al pacient”, apunta Sagredo.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies