Un informe de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Família, indica que el 2017 es van iniciar 2.115 expedients del Servei de Primera Acollida i que, d’aquests, s’han emès un total de 418 Certificats. Si les dades es desglossen en diverses entitats territorials, s’aprecia que el Consell Comarcal del Baix Empordà és el segon ens local que més Certificats ha signat. En total, la institució baixempordanesa s’ha adjudicat amb 42 d’aquests, que representen un 10% de tot el conjunt.
El perfil preeminent de les persones que van sol·licitar aquest servei és de nacionalitat marroquina (concretament, un 30,6%), que oscil·len especialment entre 30 i 44 anys i, principalment, són dones. També destaquen altres països de procedència dels sol·licitants, com Hondures (8,4%) o Veneçuela (7,8%).
D’aquesta llista, també destaca la presència de l’Ajuntament de Palafrugell, que ocupa la desena posició i que va signar 14 certificats.
Què és el Servei de Primera Acollida?
És una ajuda que ofereix la Generalitat de Catalunya que pretén fomentar la igualtat d’oportunitats i l’autonomia de les persones estrangeres immigrades, refugiades i catalanes retornades que s’han empadronat recentment a Catalunya. Així doncs, és un programa que es desplega en 3 mòduls formatius: llengües (mòdul A), coneixements laborals (mòdul B) i coneixements de la societat catalana (mòdul C). Una vegada s’han acreditat aquests coneixements, es concedeix el Certificat d’Acollida.