Un informe del Servei de Flora i Fauna de la Generalitat de Catalunya indica que la presència de la vespa asiàtica s’ha establert en noves zones del territori català. De fet, el 2016 s’havien detectat 116 nius d’aquesta espècie i durant el 2017 s’han localitzat 370, un creixement que es tradueix en més d’un 68% respecte a l’exercici 2016. A més, en aquest sentit, s’estima que només es detecten un 10% dels nius que existeixen.
El Baix Empordà és una de les dues comarques que més pateixen la presència d’aquesta espècie, especialment pel que fa a construccions i habitatges.
És pràcticament impossible eradicar la presència de la vespa asiàtica. En aquesta línia, però, treballa la Generalitat que, conjuntament amb els apicultors, estan elaborant un protocol per atenuar la seva incidència negativa. Una de les mesures que es contemplen i que s’efectuaran serà la destrucció dels nius quan surten de la hibernació, que principalment faran els Agents Rurals.
Què és la vespa asiàtica?
Els orígens d’aquesta espècie se situen a la Xina, Indonèsia i nord de l’Índia. Solen fer els seus nius a les branques altes dels arbres. No és una vespa que afecti en gran mesura a les persones, però causa problemes en l’apicultura, ja que les larves s’alimenten d’abelles i altres tipus d’insectes.