11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

El Baix Empordà pateix 592 robatoris en llars al llarg del 2023

Els Mossos han detectat que el que més busquen els lladres són joies, diners en efectiu i aparells d'electrònica

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

Els Mossos d’Esquadra han registrat una mitjana de gairebé sis denúncies diàries per robatoris a les llars gironines aquest 2023. En concret, des de principis d’any, en consten 2.186; una xifra que és lleugerament inferior a la de l’any anterior, quan se’n van registrar 2.418. L’agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) de Girona, Marta Pla, lamenta que encara hi ha casos en què no es denuncien i insisteix en la importància de fer-ho, per poder prendre mesures de prevenció i investigar els delictes. Actualment, segons detalla el cos de Mossos, el que més busquen els lladres als domicilis són joies, però també diners en efectiu, aparells d’electrònica i, sobretot a Girona ciutat, bicicletes d’alta gamma.

A la demarcació de Girona, les comarques que aglutinen més robatoris a les llars són les de costa. Al Baix Empordà, se n’han produït 592; a l’Alt Empordà, 518 i a la Selva, 486. Aquestes tres comarques acumulen 1.596 robatoris, més de la meitat dels que s’han produït el 2023 a la demarcació. També destaca el Gironès, on n’hi ha hagut 398.

Pel que fa a la resta de comarques, a la Garrotxa se n’han produït 113; al Pla de l’Estany, 46 i al Ripollès, 33. Els Mossos ho relacionen directament amb la demografia de cada zona. “On hi ha més gent és on més robatoris s’acumulen”, afirma l’agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) de Girona, Marta Pla.

Tot i això, el 2023 els robatoris a les llars gironines han disminuït gairebé un 9,6% respecte als que es van denunciar a la mateixa zona el 2022. Un fet que Pla atribueix a dues causes principals. Per una banda, considera que “les tasques de prevenció dels Mossos poden haver contribuït que la gent prengui més consciència de les mesures de seguretat” i de retruc, faci baixar els robatoris. Tanmateix, també està convençuda que “hi ha gent que no ho denuncia, ja sigui perquè l’assegurança no ho cobreix i ho consideren una pèrdua de temps o perquè se n’assabenten molt més tard”.

Per contribuir en l’objectiu de disminuir els robatoris, Pla insisteix en la importància de comunicar-ho a la policia. “Com més aviat es denuncia, més aviat es poden prendre mesures per evitar que continuï passant”, assegura, i insisteix a dir que “si no se’n té coneixement, no es pot fer prevenció”. Per presentar una denuncia d’aquest tipus, cal adreçar-se a una oficina d’Atenció al Ciutadà dels Mossos amb el document d’identitat i la llista d’objectes sostrets -tan detallats com sigui possible-. A més, els Mossos recordes que és important no tocar res i avisar-los de seguida per maximitzar la possibilitat d’identificar-ne els autors.

Els lladres busquen joies

L’agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Marta Pla, diu que el que han detectat que més roben els lladres a les llars gironines són joies, “perquè és fàcil fondre-les i poder-les revendre sense ser detectat”. En aquesta línia, Pla assegura que “hi ha lladres especialistes en joies”, que accedeixen a alguns domicilis seleccionats, expressament, amb aquest fi; però també n’hi ha que un cop són dins les llars, busquen “joies, diners en efectiu o aparells d’electrònica”. A més, alerta que darrerament, i “especialment a la ciutat de Girona, hi ha lladres que busquen bicis d’alta gamma”.

Com a mesura per intentar recuperar el que s’ha sostret després d’un robatori, l’agent de Mossos recomana tenir tots els objectes de valor que hi ha dins dels domicilis documentats. “És important documentar els objectes de valor que es tenen a casa per si ens roben”, diu Pla, que recorda que les assegurances també ho poden demanar un cop es contracta la pòlissa. Des de la pàgina web dels Mossos d’Esquadra es pot comprovar si s’ha recuperat algun d’aquests objectes de valor.

Prevenir robatoris a les llars

Per prevenir els robatoris dins dels domicilis, Pla diu que “és important fer servir el sentit comú”. En aquesta línia, recomana accions tan simples com passar sempre la clau quan se surt de casa o si s’ha contractat una alarma, no oblidar-se mai de connectar-la. “Per un lladre, marxar i deixar la porta tancada sense haver passat la clau és com si la deixéssim oberta”, assegura.

A més, també recorda que “no s’ha de posar mai l’adreça del domicili al clauer de casa i, en cas de perdre’l o que sis sostret, canviar immediatament el bombí”. També diu que és important “vigilar que ningú accedeix als pàrquings darrere nostra aprofitant una entrada o una sortida”. Per això, diu que “cal esperar que la persiana quedi tancada” i evitar així l’accés als aparcaments de possibles lladres, que “poden robar cotxes, trasters i també accedir als edificis”. Per la mateixa raó, també insisteix a dir que “cal tancar les portes d’accés als edificis”.

Per últim, Pla posa molt èmfasi en el fet que “cal anar amb compte amb el que es publica a les xarxes socials, perquè tothom ho pot veure”. Per això, diu que és recomanable “no mostrar els objectes de valor que es tenen i, si es marxa de vacances, no publicar-ho o fer-ho, en tot cas en passat”; “mai en futur ni en present, per seguretat”, insisteix.

Una de les mesures que Pla considera que cal fer quan es marxa uns dies de casa és simular moviment. Amb aquest propòsit, recomana “preguntar a algú de confiança que tregui el que hi ha a la bústia o que entri i apugi i abaixi les persianes”. A més, diu que, últimament, els lladres “deixen un plàstic a la porta per mirar si entra o no gent al pis”. Si un veí o veïna fa aquesta tasca d’entrar, “és suficient perquè caigui el plàstic i els lladres no detectin que la casa està buida”, afirma.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies