Després d’uns mesos de sequera al Baix Empordà, que ha afectat també a la resta de Catalunya, el risc d’incendi forestal a la comarca encara continua present. I tot i les pluges dels últims dies, que han remullat el terreny, el risc d’incendi forestal a la comarca, segons prediccions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana, és moderat. Per això, des de Bombers i els Agents Rurals s’estan preparant per afrontar la temporada estival.
El responsable de la regió d’emergències de Girona, Jordi Martín, afirma que quan s’avalua el risc d’incendi cal tenir en compte dos punts. El primer és l’evolució de la sequera, que fa tres anys que arrosseguem, i l’augment de les temperatures en èpoques que no són habituals. A més, la campanya forestal d’incendis comença, normalment el mes de juny i acaba al setembre. Però amb el canvi sobtat de temperatures dels últims anys la temporada s’ha allargat del mes de maig a l’octubre.
Cal recordar que la pluja al Baix Empordà durant la tardor i la primavera no ha estat generosa i el terreny, inevitablement, està més sec del que és usual, tal com explica Jordi Martín. El segon punt que creu que és perillós i que pot afectar greument en l’evolució d’un possible incendi és el vent que hi ha de manera habitual en la zona de l’Empordà.
Les pluges dels últims dies, que han ajudat a recuperar el nivell dels pantans, només han remullat el terreny que hi ha a la costa. Jordi Martín explica que ha plogut més en les comarques d’interior que en les de la costa. Així, en zones del Montgrí, Begur o el golf de Roses les pluges han estat més aviat escasses, deixant el terreny sec.
El coordinador comarcal de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) Montgrí, Anselm Díaz, afegeix que la zona del Montgrí, l’Ardenya i les Gavarres presenten un alt risc d’incendi. Per garantir la seguretat en aquestes zones boscoses els grups d’ADF tenen diverses càmeres de videovigilància. Afegeix també que la zona de Begur, Pals, Verges o la Tallada d’Empordà són àrees molt seques.
El coordinador comarcal de l’ADF Montgrí afirma que l’estrès hídric a la zona del Montgrí és important. A més, afegeix que segurament la temporada estival s’assemblarà a la de l’estiu passat, amb restriccions de circulació al Parc Natural, una visió que comprateix Jordi Martín.
L’aposta per la prevenció d’incendis al Baix Empordà
Tant el cos de Bombers com el dels Agents Forestals realitzen diverses tasques de prevenció d’incendis. Jordi Martín reconeix que tenen clar que hi ha diversos punts estratègics quan es parla de prevenció. Bombers treballa de manera conjunta amb Agents Rurals i Acció Climàtica per gestionar aquesta prevenció d’incendis i potenciar els punts estratègics d’actuació quan es declara un incendi.
Destaca, a més, les tasques que realitzen al llarg de l’any, sobretot el cos d’Agents Rurals quan es parla de prevenció: milloren els accessos, estableixen els punts estratègics en zones de risc d’incendi, entre moltes altres. Jordi Martín explica que cal reconèixer la tasca que fan aquests cossos d’Agents Forestals a l’hora de treballar en la prevenció.
Jordi Martín explica que en la major part dels casos els incendis són provocats per la mà de l’home, de manera intencionada o no. Per això, durant aquesta temporada estival marcada per la sequera, s’han d’evitar les activitats de risc “on no toca i quan no toca”. Un exemple seria fer una barbacoa o treballar amb eines que puguin generar guspira. Ho especifica, sobretot, en zones envoltades per massa forestal, com podrien ser les urbanitzacions.
A part d’aquestes tasques de prevenció, Anselm Díaz explica que al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter hi treballaran voluntaris i altres col·laboradors que ajudaran en la tasca de prevenció d’incendis. La intenció és conscienciar als ciutadans que es troben en una zona de Parc Natural d’alt risc d’incendi. A l’ADF Montgrí hi ha uns deu voluntaris actius, tot i que quan hi ha un incendi hi ha més voluntaris. A més, compten amb dos vehicles per poder treballar en les diverses tasques de prevenció.
Un alt risc d’incendi agreujat amb el vent
El cap de Bombers de la Regió de Girona reconeix que a la zona de l’Alt i el Baix Empordà hi ha un risc d’incendi alt durant la temporada d’estiu en episodis de vent. Per això, si es produeixen aquests dos factors Jordi Martín recorda que cal evitar activitats de risc i que la població tingui aquesta consciència d’autoprotecció. En aquest últim punt, per exemple, es recomana treballar per la creació de les franges perimetrals.
Anselm Díaz, explica que des de l’equip de l’ADF Montgrí porten diverses setmanes treballant en la neteja de les franges permietrals. A més, han fet manteniment i neteja en diverses zones del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Anselm Díaz demana a la població que sigui “conscient” que hi ha un alt risc d’incendi i que qualsevol descuit pot provocar un incendi que llavors és complicat d’aturar.