L’atur al Baix Empordà al llarg del 2020
Fent una valoració de les dades de l’atur de tot el 2020 a la comarca, l’efecte de la pandèmia és molt notable. Al mes de gener hi havia unes 6.700 persones a l’atur, una xifra que va arribar a disminuir al mes de febrer. Però a partir del març, amb l’esclat de la pandèmia, l’atur va començar a augmentar. Realment, però, l’impacte més gran va arribar al mes d’abril: només en aquell mes es van quedar sense feina 1.073 persones, superant així el total de 7.800 aturats a la comarca.
Després, també es va notar l’efecte dels mesos d’estiu i els llocs de treball que va crear el sector turístic. Al juny i juliol l’atur va disminuir fins a tornar als nivells del mes de gener. Tot i això, però, a partir del mes d’agost va tornar a augmentar cada mes, sobretot al setembre (731 nous aturats) i l’octubre (723 nous aturats).
Aquesta taula detalla els nous aturats registrats cada mes del 2020 al Baix Empordà i la variació del total de desocupats
Pel que fa al conjunt de les comarques gironines, la pandèmia ha destruït 20.600 llocs de treball durant el 2020 i l’any es tanca amb una taxa d’atur del 13,3%. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’impacte de la covid-19 i les restriccions per frenar els contagis s’han traduït en 14.400 desocupats més que el 2019.
Segons recull l’estadística, a la demarcació, el nombre de persones sense feina ja se situa per damunt dels 51.000. Per sectors, aquell que ha notat més l’impacte del coronavirus és el dels serveis (on s’inclouen comerç i hostaleria). Perquè de tots els llocs de treball destruïts al llarg del 2020, el terciari gironí en concentra vuit de cada deu.