8.7 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

El Bisbat de Girona va inscriure’s el 2014 part del castell de Bellcaire a la seva propietat

Ho va fer l’any 2014, abans de la implantació del canvi legal que ho hauria impedit

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Bellcaire d’Empordà descobreix que el Bisbat de Girona va immatricular part del castell del municipi al seu nom. En concret, la zona de l’església. Va passar l’any 2014, poc abans que es derogués la llei que donava a l’Església aquesta potestat d’actuar com a notaris i inscriure’s com a propietària de béns immobles. Se substituí per la nova Llei Hipotecària, la qual no hauria permès fer aquest moviment.

Tot això significa que el Bisbat va posar al seu nom la part de l’antiga sala major del temple, que des de finals de 1650 funciona com a església. Amb motiu del descobriment, l’Ajuntament ha organitzat una reunió informativa el proper dimecres 31 d’octubre per posar en coneixement als veïns de l’assumpte. Tanmateix, amb la reunció es podran fer al·legacions i debatre sobre l’aeròdrom que es vol construir al terme municipal.

El regidor de Cultura, Guillem Sobrepera, explica a la Revista del Baix Empordà que van decidir acudir al registre de la propietat perquè havia “saltat l’alarma de les immatriculacions que havia estat fent l’Església entre els anys 2014 i 2015″, poc abans que entrés en vigor la nova Llei Hipotecària. De fet, ho va descobrir l’equip de govern quan aquest estiu va començar a recopilar informació per celebrar el centenari de la declaració de la fortalesa com a monument històrico-artístic l’any 1918. No ha estat fins ara, però, que amb les sospites confirmades ho han fet públic.

El govern local es mostra partidari de recuperar la titularitat de tot el castell. Sobrequera ha dit que s’oposen a dividir la fortalesa perquè és un monument “únic, històric i indivisible” i “pertany al poble”. Per aconseguir revocar la inscripció, han iniciat converses amb el Bisbat. Sobre les conseqüències, el regidor insisteix que “són una entitat privada i, com a tal, poden fer el que vulguin, per exemple, vendre-s’ho”.

Actualment, a l’església només se celebren enterraments i misses, mentre que la resta de la fortalesa té funcions públiques. Per exemple, al primer pis hi ha les dependències de l’Ajuntament i l’antiga capella s’utilitza ara com a sala d’actes i de plens. Pel que va el pati, acull visites guiades i esdeveniments culturals.

SOBRE EL CASTELL DE BELLCAIRE

Catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el castell es va aixecar a finals del segle XIII com a defensa per les lluites entre el comte d’Empúries Ponç V i el rei Jaume II. El topònim Bellcaire pot tenir l’origen en aquest edifici, ja que està documentat el 1309 com a “Bellicadro” (quadrat ben fet).

L’edifici es tracta d’un palau de planta quadrada, envoltat per un recinte també quadrat, amb torres rodones. El palau estat ben restaurat pel que fa a les dependències i les cambres que es disposen en un conjunt clar i racional. Actualment, la sala principal del castell l’ocupa l’església parroquial.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La Diputació de Girona incrementa fins a 750.000 euros els ajuts per dinamitzar el teixit econòmic de la demarcació

Hi haurà set línies de subvencions per al 2025 dirigides a ajuntaments, consorcis o mercats del territori.

Altres notícies