18.6 C
Pals
Dilluns, 25 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

El Canvi Climàtic i les seves Manifestacions: La Calamarsada històrica de la Bisbal

Un equip de recerca, encapçalat per la Universitat de Valladolid i en col·laboració amb professionals de diverses institucions nacionals i europees, s'ha endinsat en l'estudi d'aquesta calamarsada gegantina.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El final de l’estiu de 2022 quedarà gravat en la memòria col·lectiva de la Bisbal i de tot el Baix Empordà, no només pel clima càlid i assolellat que habitualment caracteritza la regió, sinó per un fenomen extraordinàriament extrem: una calamarsada amb pedres de fins a 12 cm de diàmetre. Aquest esdeveniment, sense precedents en la història meteorològica d’Espanya, no només ha suscitat l’interès dels experts en clima, sinó que també ha motivat una anàlisi profunda per part de la comunitat científica internacional sobre les seves causes i conseqüències.

Un equip de recerca, encapçalat per la Universitat de Valladolid i en col·laboració amb professionals de diverses institucions nacionals i europees, s’ha endinsat en l’estudi d’aquesta calamarsada gegantina. Han desxifrat-ne les peculiaritats i establert connexions amb fenòmens globals més amplis, com ara el canvi climàtic. Els resultats obtinguts no només ofereixen una visió detallada de les condicions que van propiciar la tempesta, sinó que també destaquen com la influència humana sobre el clima està augmentant la freqüència i la intensitat d’esdeveniments meteorològics extrems.

Un Estiu Calent i Impròpi

El 30 d’agost de 2022, la Bisbal va ser l’escenari d’un fenomen que va transcendir la simple precipitació de gel: una calamarsada de proporcions bíbliques. Aquesta tempesta va ser el punt culminant d’un estiu marcat per una calorada marítima excepcional al Mediterrani, que va provocar temperatures de la superfície del mar molt per sobre dels valors habituals. Segons els investigadors, aquest augment de la temperatura no només va facilitar l’acumulació d’energia i humitat en l’atmosfera, sinó que també va crear les condicions perfectes per a la formació de supercèl·lules, les tempestes més destructives conegudes.

Els Factors Contribuents: Calor, Aigua i Canvi Climàtic

Els estudis realitzats han demostrat que l’anomalia tèrmica no era un fenomen aïllat, sinó un símptoma d’una tendència més àmplia. L’anàlisi detallada de les dades atmosfèriques i oceanogràfiques ha revelat una relació directa entre la calorada marítima i la intensitat de la calamarsada. A més, els models climàtics han confirmat que, en un escenari lliure de la influència humana sobre el clima, un esdeveniment d’aquesta magnitud hauria estat considerablement menys probable.

Un Futur Inevitable?

Aquest incident serveix com a recordatori crític de la nova realitat climàtica a la qual ens enfrontem. El canvi climàtic, impulsat per l’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, està modificant els patrons meteorològics globals, portant a un increment en la freqüència i la severitat d’esdeveniments extrems. La comunitat científica adverteix que, sense una acció decisiva i coordinada per reduir les emissions i adaptar-se a aquests canvis, fenòmens com la calamarsada de la Bisbal podrien convertir-se en una ocurrència més freqüent.

Mesures de la pedra Mida de la Calamarsa (cm)
Calamarsada a la Bisbal 12
Mitjana Catalunya 5

 

Tenndències de temperatura:

Any Temperatura Global (°C) Temperatura a la comarca(°C)
2018 14.8 16.5
2019 14.9 16.7
2020 15.1 17.0
2021 15.3 17.2
2022 15.5 17.5

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Palamós tapa la placa d’Ortega Monasterio després que l’hagin vinculat amb una trama de prostitució de menors

L'Ajuntament de Palamós ha tapat avui la placa que l'any 1984 el municipi va dedicar al músic José Luis Ortega Monasterio. És el compositor de l'havanera "El canó de Palamós" i d'altres com "El meu avi", que aquesta setmana un reportatge de TV3 (Sense Ficció) va vincular amb una xarxa d'explotació sexual de menors. 
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -