El Consell Comarcal del Baix Empordà ha presentat la nova Oficina de Transició Energètica de la comarca. El principal objectiu de l’oficina és promoure la mobilització d’inversions en energia sostenible al sector industrial, residencial, turístic i agrícola. L’oficina s’ha impulsat des de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal i la Diputació de Girona.
L’acte ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens del Consell Comarcal amb la participació del conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet; i la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas.
L’Oficina de Transició Energètica funcionarà durant un període de prova de tres anys, amb la possibilitat de prorrogar el període i reforçar recursos. La Diputació de Girona aportarà un tècnic especialitzat en projectes d’eficiència energètica i d’impuls de les energies renovables a l’oficina, que es coordinarà amb les estructures de l’ens per promoure projectes concrets i dinamitzar la seva execució.
Segons la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas: “Amb aquestes oficines posem un nou engranatge entre municipis i Diputació: cal una mirada supramunicipal per fer de la transició energètica, una realitat”.
Aquesta oficina està impulsada des de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà, com a part de l’estructura bàsica i actual de l’àrea. Segons el conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet: “l’oficina de transició energètica té com a objectiu informar i conscienciar a la ciutadania i al sector empresarial de la urgència d’implementar un canvi de model energètic. Hem de dinamitzar el sector energètic existent”.
Així mateix, l’oficina passa per diferents eixos per tal d’aconseguir totes les fites proposades.
Un dels eixos és el sector turístic, on es vol incloure mesures tant d’estalvi com d’implantació d’energies renovables. El Consell Comarcal del Baix Empordà aposta pel turisme responsable i sostenible, impulsant bones pràctiques a les empreses del sector de la mà de les associacions empresarials com són el Grup Costa Brava centre, l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació de Turisme rural, i ara és el moment d’incloure mesures cap a un canvi de model energètic.
El segon eix, impulsat des de l’Àrea de Promoció Econòmica, implica dissenyar un conjunt d’accions que permetin millorar i impulsar el conjunt de polígons d’activitat econòmica del territori, potenciar aquests espais empresarials com a motor alternatiu, al que s’estudiaran opcions d’autoconsum, xarxes de calor, i comunitats energètiques d’estalvi. També s’impulsarà tant la formació dels professionals del sector d’instal·lacions com la seva promoció, per fer arribar els seus serveis a la ciutadania, i que a la vegada també sigui un motor econòmic per la creació de nous llocs de treball qualificats.
Des d’Habitatge es treballa amb eines i recursos tant materials com tècnics, per arribar a la població i impulsar accions d’estalvi i eficiència energètica, així com actuar a les llars més vulnerables. També s’impulsarà l’implantació de plaques solars com de calderes de biomasa, tant d’autoconsum com en aprofitament compartit.
I des del quart eix, l’Administració Local, es vol seguir redactant i impulsant totes aquelles accions incloses en els PAES (Plans d’Acció per l’Energia Sostenible) i PAESC (documents estratègics de planificació energètica i climàtica locals), per assessorar els ajuntaments en matèria d’eficiència i estalvi d’energia, promoure instal·lacions d’energies renovables en edificis municipals, i estar preparats per les noves ajudes de fons europeus que aposten clarament per projectes de transició energètica.
La Diputació de Girona també ha posat en marxa dues oficines de transició energètica als consells comarcals del Gironès i el Ripollès, a partir d’un procés de selecció obert a totes les comarques. El Consell Comarcal del Baix Empordà es va presentar el juny del 202 i en va sortir seleccionat el passat mes de novembre.