L’Àrea de Promoció Econòmica del CCBE, amb el suport del GALP Costa Brava, impulsa el projecte“El Peix a l’escola” per sensibilitzar sobre el consum de peix a les escoles del Baix Empordà per afavorir el consum dels productes pesquers de proximitat, a través dels espais de menjador escolar i les famílies, donant valor al sector pesquer de la comarca. En aquesta taula, a banda de tècnics del propi Consell hi ha també representats de la Confraria de Palamós i l’IRTA.
Dins aquesta taula de treball s’han tractat diferents aspectes, des de la dificultat per introduir el peix a l’escola per les espines o el preu, fins els beneficis del consum de peix dins dels menjadors escolars de la comarca i a les llars familiars. Un cop signats els contractes de la licitació per la prestació del servei de menjador gestionat per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal pels propers anys, es va celebrar una primera reunió amb les empreses concessionàries del servei.
El vicepresident primer del Consell i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, explica que “en el seu moment es va voler plantejar al GALP un projecte factible i que cobrís un buit evident que tenim, i això és “El peix a l’escola”. En aquest sentit, Dilmé ha valorat “molt positivament la predisposició de tots els agents, públics i privats, que intervenen en l’execució d’aquests projecte. Des del Consell volem posar en valor el producte de proximitat i cal que els més petits el coneguin i n’agafin l’hàbit de consum, tant a les escoles com a casa seva”.
En el marc del projecte també s’ha previst la realització d’una formació dirigida als equips de menjadors actius, que s’executarà durant el mes de setembre i en la que està prevista que hi participin més de 150 professionals, entre personal de cuina, auxiliars, equips de coordinació i monitoratge. Aquestes formacions estan plantejades en un format online i presencial, amb l’objectiu de donar eines als professionals que permetin sensibilitzar i promoure el coneixement i consum de peix entre l’alumnat.
Un altre dels altres aspectes d’aquesta sessió de treball ha estat la presentació a les empreses de les receptes treballades durant el projecte, que es faran arribar a les famílies acompanyades d’una fitxa tècnica que reculli informació rellevant sobre les espècies i el valor nutritiu. El seu compromís es valorar la possibilitat d’introduir-les als menús escolars, així com elaborar-ne una el proper 15 d’octubre, per celebrar que el dia 16 és el Dia Mundial de l’Alimentació.