El tancament de l’abocador de Solius torna a passar factura als municipis i consells comarcals que formen part del Consorci per al condicionament i la gestió del complex de tractament de residus de Solius. La Junta de Govern d’aquest organisme va aprovar aquest dimecres 15 de maig, en una sessió extraordinària urgent, una proposta de revisió en les tarifes de la taxa pel 2024. Aquesta revisió suposa un augment en la taxa de tractament dels diversos residus que, ara per ara, no poden passar per l’abocador de Solius.
Aquest augment de costos, tal com s’ha detallat aquest dimecres en roda de premsa per part dels alcaldes que formen part de la Junta de Govern d’aquest consorci – Llagostera, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Calonge i Sant Antoni – prové de l’augment de costos derivat per diversos canvis en el transport i tractament dels residus que no s’havien contemplat en les taxes de cara al 2024. “Vam aprovar unes taxes a finals del 2023 de cara al 2024 que no cobreixen el cost del servei i, conseqüentment, la Junta s’ha vist obligada a proposar noves tarifes per extingir el dèficit generat pel cost del servei”, apunta el president d’aquesta Junta i alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs.
De moment, però, aquesta pujada dels costos de gestió del servei estan en procés d’exposició pública i, si no hi ha cap al·legació ni contratemps, entraran en vigor a partir del mes de juny. Cal detallar, també, que aquest cost sobre la taxa de tractament i gestió de residus no recaurà de manera inicial en els ciutadans. “Els ajuntaments haurem d’assumir de la manera que sigui el cost de tractament durant aquest 2024”, admetia l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas.
Sí que és cert que alguns municipis ja han apujat la taxa d’escombraries durant el 2024, com és el cas de Calonge i Sant Antoni. Tot i això, a partir del 2025 aquest augment de la taxa de gestió i tractament dels residus s’haurà d’acabar repercutint en els ciutadans.
Augment en el cost del transport i gestió dels residus
“L’augment de costos prové principalment de la despesa que suposa transportar els residus en altres abocadors”, destaca el batlle de Llagostera. Cal apuntar que amb el tancament “sobtat” de l’abocador de Solius el febrer del 2023, les tones de residus voluminosos es van començar a transferir a la UTE TEM – Centre de Tractament de Residus de Mataró. En aquest cas, però, la planta va comunicar aquest mes al Consorci que no pot assumir l’absorció de més residus.
Una de les altres opcions era transferir aquests residus voluminosos a l’Ecoparc 4 dels Hostalets de Pierola, però a causa d’un incendi en una de les plantes de tractament (del qual és titular l’Àrea Metropolitana de Barcelona) aquesta opció s’ha hagut de descartar. Per això, entre les opcions alternatives, el Consorci ha hagut d’escollir la que té un cost més alt: la del FORM a Griñó Ecològic, una instal·lació situada a Alguaire (Lleida). Ho explica el president del Consorci.
Aquest canvi d’ubicació ha provocat la revisió de la taxa per part del Consorci de Solius en quedar-se sense cap altra alternativa. Aquest augment en els costos, segons calculen des del Consorci de Solius, suposarà unes despeses d’uns 200.000 € mensuals que hauran d’assumir.
Els models de tractament
Cal recordar que el Consorci de Solius compta amb la representació d’una vintena d’ajuntaments, dos consells comarcals i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). “Cada municipi té la seva casuística i model de gestió dels residus”, explica Narcís Llinàs. Posa d’exemple el seu municipi, Llagostera, on s’hi ha desenvolupat el porta a porta i el compara amb el model de Sant Feliu de Guíxols o Castell-Platja d’Aro on aquest model de gestió de residus seria complicat d’implementar per l’augment del turisme, sobretot, durant la temporada estival.
En aquesta reunió del Consorci on es va aprovar aquest augment de les taxes, l’ARC també va anunciar que s’està tramitant una subvenció d’uns 7 MEUR (que es repartirà entre els anys 2023 i 2025) per la clausura l’abocador de Solius. Aquesta acció està pendent de l’aprovació que s’hauria de fer des de la Generalitat.
Després de reunir-se amb l’ARC els municipis del Consoci són conscients que no hi ha cap projecte a curt termini que els pugui donar solució a aquest augment dels costos del tractament de residus. Narcís Llinàs apunta que això és “un problema de país”, ja que hi ha una gran quantitat d’abocadors que estan al límit i no es donen alternatives per al tractament d’aquests residus. Per això, demanen que, mentre es troba una solució a llarg termini, es recuperi la planta de compostatge a Solius i es pugui aproximar aquest destí final dels residus per “ser més eficients, sostenibles” i, alhora, “reduir els costos”.