El Cor Carreras Dagas impulsa la recuperació d’una de les grans obres oblidades del patrimoni musical empordanès: la Missa de Rèquiem de Melcior de Ferrer i de Manresa. Compositor nascut a Peralada i estretament vinculat a la Bisbal d’Empordà, Ferrer va rebre reconeixement internacional al segle XIX, especialment amb aquest Rèquiem, publicat a Itàlia el 1886 i interpretat a catedrals d’arreu d’Europa.
Després de dècades en silenci, aquesta obra renaixerà gràcies a una iniciativa que el cor duu a terme conjuntament amb la Federació Catalana d’Entitats Corals. Es tracta d’un projecte participatiu que busca sumar cantaires d’arreu. Per això, s’ha fet una crida per incorporar noves veus, especialment masculines, amb l’objectiu de formar una coral d’unes seixanta persones. Les proves de veu es faran a finals d’abril. Ho explicava en una entrevista al Supermatí el president del Cor Carreras Dagas, Jordi Bassa.
La primera actuació està prevista per al pròxim 2 de novembre a la Bisbal d’Empordà, però el projecte no s’atura aquí. També es treballa en una gira que durà la música de Melcior de Ferrer a altres ciutats com Peralada —la seva vila natal—, Barcelona, Girona i Tarragona.
L’obra es presentarà amb la seva versió original, d’estètica romàntica, i comptarà amb una formació instrumental formada per orgue, tres violoncels i dos contrabaixos. El director del Cor Carreras Dagas, David Granato, lidera aquest projecte que vol tornar a fer brillar una música que, tot i haver estat consagrada, havia quedat silenciada amb el temps.
Melcior de Ferrer, més enllà de ser un compositor reconegut per òperes, sarsueles i música religiosa, també va destacar pel seu interès culinari amb un llibre de receptes que barrejava gastronomia catalana, francesa i italiana. Establert durant molts anys a la Bisbal, va deixar una empremta cultural profunda amb vetllades musicals al carrer del Raval que reunien l’alta societat del moment.
Jordi Bassa: “Necessitem més cantaires i actors per a la Passió de la Bisbal”