Des de l’aparició del brot del coronavirus s’ha parlat molt de la situació a tot el món, principalment a la Xina d’on el COVID-19 n’és originari. Un origen però que per alguns ha servit d’excusa per boicotejar o inclús menysprear la comunitat xinesa.
Però ara aquest virus ja no només està al continent asiàtic, de fet ja fa dies que a Europa s’han detectat alguns casos però fins ahir a Catalunya, no n’hi havia cap de positiu. Aquests últims dies, anar a qualsevol restaurant, botiga o establiment asiàtic és relativament fàcil. No hi ha cues, els restauradors, per exemple, t’acullen amb els braços ben oberts.
Ells viuen el racisme perquè molta gent té por d’infectar-se d’una malaltia que és menys mortífera que la grip, segons els experts. Al Baix Empordà, l’any 2018, hi havia 331 empadronats d’origen xinès, segons dades de l’IDESCAT publicades l’abril del 2019 i recollides pel Consell Comarcal del Baix Empordà.
Però a Catalunya, el COVID-19 ha arribat des d’Itàlia, on la situació és força delicada. Això vol dir que, a partir d’avui els restaurants italians també estaran buits? Els 635 italians empadronats al Baix Empordà són també els culpables d’un brot que està afectant els seus ciutadans?
En un món sense fronteres virtuals, on tot el que succeeix en un indret es comparteix a les xarxes socials milers de quilòmetres més enllà, cal ser racistes? Cal boicotejar dues cultures mil·lenàries per un virus? Si és així, potser sí que seria millor que el coronavirus arribés ben de pressa.