Núria Comas, directora de Dependència del Servei de Salut Integrats de Baix Empordà ha estat entrevistada aquest matí al Supermatí per fer un repàs a la situació de les residències davant de la pandèmia.
Comas explicava que avui ha estat un dia de canvi perquè els residents de la unitat d’aïllats amb símptomes o confirmats de coronavirus, han estat mobilitzats a un altre centre sota la tutela de l’Hospital de Palamós. Durant dues setmanes se n’estava encarregant la residència Palafrugell Gent Gran donat que en ser bastant nova permetia l’activació d’aquest espai. Aquest és un dels motius pels quals es troba dins la classificació A dels nivells de resposta en els quals es classifiquen les residències. Així ho explicava Comas:
Tot i que aquestes mesures, les últimes notícies han fet evident l’increment de persones confirmades, passant de 2 a 8 i de 12 pendents a confirmar a 29. A més, en total han mort 5 persones a Palafrugell Gent Gran. La directora explicava que la confirmació del resultat de la prova triga uns quatre dies i per això ha augmentat el nombre de persones pendents. Aquestes estan dins d’aquesta classificació perquè divendres van ser traslladades 20 d’elles que disposen d’un major grau d‘autonomia, a aquest hotel de Palamós sota la vigilància de l’hospital palamosí. Aquest canvi ha tingut alguns efectes positius.
Sabem que el coronavirus té efectes més greus a les persones grans, un col·lectiu el qual ha estat qualificat de risc. Segons Comas, en els majors de 80 anys les probabilitats de morir són del 3,6%.
La situació de Palafrugell contrasta amb de Palamós on encara no hi ha hagut cap mort. Tot i que Comas diu que no hi ha diferències substancials entre els dos centres. La directora explicava que el coronavirus només ha impactat en un 11% en residències, però el ressò mediàtic que se n’està fent de cada cas fa que sembli molt més.
Comas afegia que tot i tenir menys recursos que un hospital o un centre sociosanitari s’ha d’elogiar els treballadors de les residències per la feina que fan i explicava que el Servei Català de la Salut ha integrat tots els centres residencials per territoris sota la xarxa d’atenció primària de cada àmbit territorial. Aquesta reorganització amb motiu de la pandèmia afavoreix als centres residencials que ara tenen servei d’atenció primària internament.
Podeu escoltar l’entrevista sencera en aquest enllaç: