El Baix Empordà inicia el curs 2020-2021 amb 44 mòduls prefabricats. Alguns dels centres més afectats i que porten més temps en barracons són l’Escola Fanals d’Aro, al municipi de Castell-Platja d’Aro, l’Escola Empordanet, a la Bisbal d’Empordà i l’Escola Vall-Llobrega. Segons dades del 2021 del Departament d’Educació, la província de Girona és la zona amb el nombre més alt d’aules prefabricades.
El curs a la província de Girona ha començat encara amb 290 mòduls prefabricats en 98 centres educatius. Aquesta és la província amb més barracons de tot Catalunya. Durant aquest curs acabat d’estrenar, el 21,5% de les escoles públiques gironines tenen barracons. A més, d’aquest percentatge, 27 centres tenen tot l’aulari prefabricat. Aquesta situació tampoc millora quan parlem del Baix Empordà on s’hi comptabilitzen 44 barracons en centres escolars i de secundària.
Actualment, al consistori hi ha 37 centres escolars públics i 12 centres de secundària també públics. D’aquesta xifra, hi ha 15 centres que tenen, com a mínim, un mòdul prefabricat dins les seves instal·lacions. Però els tres centres més afectats són, clarament, l’Escola de Fanals d’Aro, l’Escola Empordanet i l’Escola Vall-Llobrega. Aquests tres centres fa més de 10 anys que esperen les obres de la nova escola, totes amb un futur incert.
Els centres més afectats
El procés de l’Escola de Fanals d’Aro ha estat llarg. No va ser fins al juny de 2020 en què la Generalitat va aprovar una partida d’1,742 milions d’euros per a l’execució de les obres. Cal tenir en compte el conveni que es va aprovar de sufragar a parts iguals els 3,84 milions d’euros del projecte. La intenció és que la finalització de les obres sigui amb l’entrada del curs 2022-2023. De moment, els 7 barracons encara formen part d’aquest centre escolar.
Pel que fa a l’Escola Empordanet de la Bisbal de l’Empordà, el problema ve de lluny. Des de la seva inauguració l’any 2010 l’escola ha estat ubicada en mòduls prefabricats. Just aquest any, la diputada de PSC, Esther Niubó, va exposar el tema al Parlament, en una sessió parlamentària el maig de 2021. Però de moment, ni la ubicació ni el pressupost per la nova escola està clar.
El problema de l’Escola Vall-Llobrega també s’ha arrossegat durant més de deu anys. L’any 2017 es va fer una concentració per exigir a la Generalitat que prengués mesures per iniciar la construcció de la nova escola. Arran d’aquesta protesta es va començar a parlar i a finals d’estiu de 2017 estava previst l’inici de les obres. Però avui dia, els alumnes tornen a iniciar un curs més en els mòduls prefabricats.
El pressupost d’educació i el futur
Els mòduls prefabricats han estat vistos com una solució provisional, però que a la província de Girona i al Baix Empordà han perviscut durant massa temps. La despesa que va fer el Departament d’Educació durant el període de 2008 a 2019 en la compra i instal·lació de contenidors va ser de 34,5 milions d’euros. El trasllat, manteniment i reparacions d’aquestes instal·lacions ha requerit durant aquest període de temps una inversió superior als 97 milions d’euros. En total, la inversió realitzada en barracons durant el 2008 fins al 2019 ha estat de 131 milions d’euros.
A més, fa més de dos anys que els pressupostos d’Educació no varien. La falta de pressupost i d’acord dins el Govern han fet impossible un canvi dràstic en la situació d’aquests centres escolars i de secundària. Bàsicament, no hi ha hagut una aposta pressupostària per canviar-ho. I d’aquesta situació es dedueix el dèficit actual en matèria d’educació que existeix a Catalunya. Un problema que sembla no veure la llum al final del túnel.