El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha anunciat una inversió de 3,6 milions d’euros destinada a 12 entitats del tercer sector encarregades de gestionar espais naturals protegits a la demarcació de Girona. Aquesta línia de subvencions, que cobreix el període 2024-2027, forma part d’un pla més ampli de 9,3 milions d’euros per a 36 entitats ambientals de tot Catalunya.
L’objectiu principal és millorar la conservació i gestió efectiva dels espais naturals protegits. Les ajudes es destinen a projectes que inclouen la recuperació d’espais fluvials, la conservació de basses, la millora del mosaic silvopastoral i la gestió sostenible dels camps de fondeig per protegir la posidònia. A través d’aquestes entitats es treballarà per la preservació del patrimoni natural i la defensa de la biodiversitat en diferents àmbits. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha detallat que les ajudes volen “incrementar la gestió efectiva dels espais naturals protegits a Catalunya”.
La voluntat és que els projectes triats tinguin una “vocació transversal” per dinamitzar el territori i preservar la biodiversitat. Un dels projectes destacats a Girona és ‘Ulls al riu!’ de l’entitat Sorellona, que rebrà 400.000 euros per conservar la fauna fluvial amenaçada a la conca del Ter. Aquest projecte intervindrà en les riberes del Baix Ter, el riu Brugent, el riu Llémena i diverses rieres com les de Xuclà i Riudelleques.
A més, l’entitat Pioneers of Our Time rebrà 263.000 euros per un projecte de conservació d’espècies a la conca de la Muga, a l’Alt Empordà. L’ajuda permetrà protegir l’esparver cendrós, els rèptils, els amfibis i els ratpenats de la zona. També destaca l’entitat Submón, que ha obtingut una ajuda de 330.000 euros per gestionar de manera sostenible els camps de fondeig i protegir la posidònia a municipis com Tossa de Mar, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Palafrugell, Begur i Llançà.