L’Agència Catalana de Turisme ha confirmat que alguns mercats europeus encara confien en poder viatjar a la Costa Brava aquest estiu. Són, per exemple, el mercat francès, l’holandès, el belga o l’alemany i de fet, hi ha reserves de juliol i agost que encara no s’han cancel·lat. Així ho han informat diversos mitjans, que també concreten que tres directores d’oficines europees han dit que aquest estiu el cotxe serà el transport més utilitzat, i que per tant, tenen més fàcil accés al territori català i en concret, a la Costa Brava o als Pirineus. Fins i tot, Josefina Mariné, la directora de l’oficina de França ha explicat que aquest context ser una “oportunitat” perquè Girona “es posicioni en el marc de turisme rural i pobles d’interiors.” Tot i així, en declaracions a Ràdio Capital, el gerent de la Unió d’Empresaris d’
Sense tenir aquesta informació, ha explicat Sabrià, “alguns hotels tenen molt difícil prendre la decisió de si obrir o no.” A més, també ha recordat que tenen una oferta sobredimensionada i que per molt que tinguessin visitants d’arreu de Catalunya, “si no tenim públic estranger, una gran part de la nostra oferta allotjativa no podrà obrir i no tindrà públic suficient com per produir riquesa en base la contractació de personal.” El mateix passa amb restaurants i bars, pensats perquè hi hagi 500.000 persones al Baix Empordà.
Des de l’ACA han remarcat la importància de comunicar els protocols de seguretat que s’apliquin als establiments perquè els visitants tinguin confiança, no només als establiments sinó també a les platges, per exemple. En aquest sentit, ja es va plantejar un segell com a distinció per aquells establiments que duguéssin a terme protocols específics, però Sabrià ha reconegut a Ràdio Capital que en realitat és “difícil”, ja que més enllà de les mesures de seguretat que es puguin prendre, el principal transmissor del COVID-19 són les persones.
Sobre això, ha assegurat que seran “molt rigurosos” perquè la transmissió no es produeixi a partir de cap dels elements físics de l’hotel, però “eliminar la possibilitat que hi hagi una transmissió entre presones no ho podrem garantir mai”.
La Comissió Turística del Baix Empordà que formen els regidors de Turisme de la comarca també van acordar dijous coordinar certes actuacions. Per exemple, crear una agenda d’activitats en clau Empordà per estructurar esdeveniments que es poguéssin dur a terme. El Consell Comarcal del Baix Empordà també ha ofert ajuda en la coordinació de informació de les diverses accions que s’hagin de prendre.
En qualsevol cas, la premissa sempre és la mateixa: davant la incertesa del que pugui passar, qualsevol decisió per entomar accions definitives és complicada.