Arribat el desembre. En la nostra cultura , ens sentim interpel·lats a pensar en les festes nadalenques. Arreu han obert els llums públics que il·luminen carrers i places. Els comerços s’engalanen donant als pobles i ciutats l’esperit típic d’aquestes dates. El mateix passa a les nostres cases.
Algunes persones fem el pessebre, envoltats de fills o nets, amb figuretes de fang, de plàstic, de paper, sense que hi falti mai el caganer. Amb els ornaments màgics de cristalls, de porcellana també decorem per aconseguir un arbre de Nadal especial, únic, particular i de somni.
Podem comprar a mercats típics que duren tot el mes com el de Santa Llúcia de Barcelona o en els singulars que avui i aquesta mateixa setmana trobareu com els de l’Empordà. Aneu al de Figueres, Vilajuïga, Peratallada, Castelló d’Empúries, L’Escala o Sant Feliu de Guíxols, on podreu trobar tot el que fa falta per aquestes celebracions que ja s’acosten, des de decoracions a estris de regal fins a alimentació artesana i on sovint, aquests mercats venen acompanyats d’espectacles, activitats d’animació infantil, jocs familiars perquè passeu un dia especial i en gaudiu totes les edats.
Però aquest any m’ha cridat l’atenció una iniciativa nova, que ha sorgit d’un noi, en Jordi del meu municipi, Torroella de Montgrí, que pretén connectar les festes nadalenques dels catalans i totes aquelles persones que se senten vinculades a la cultura catalana amb una de les senyes identitàries més autèntiques i genuïnes de l’àmbit geogràfic d’influència folklòrica i tradicional de la cultura popular catalana. El tió nadalenc en forma de banderola o domàs per penjar en els balcons, finestres o per l’ús que se li vulgui donar, i gaudir de tenir una icona totalment representativa de la tradició catalana. I ha volgut fer-ho a més amb un fi altruista i solidari, aportant part dels beneficis recollits cap a entitats vinculades a la salut mental que tanta falta fa en la nostra societat, i així potenciar l’ajuda i l’acció directa cap a una causa justa, enllaçant tradició, cultura, solidaritat i salut mental.
El tió és element representatiu d’una tradició amb segles d’història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern, és un ritual d’origen rural. És l’auguri del renaixement de la natura després de l’estació hivernal. Amb el pas dels segles, la tradició cada cop ha esdevingut més nadalenca, més associada a fer del “cagatió” un motiu nadalenc familiar per oferir regals i llaminadures per demostrar el sentiment d’unió i germanor familiar.
Ara, que aquests últims temps, altres imatges molt importants, però de contexts culturals i geogràfics llunyans han envaït la nostra cultura, la iniciativa www.tiócatala.cat , on podem comprar el domàs, representa una espurna per millorar la nostra societat . Un domàs que ens entronca a sentir que la tradició catalana sigui un orgull per tots aquells que en participem i un motiu de compartir-ho amb tots aquells que vulguin apropar-s’hi. Una manera de capturar l’esperit nadalenc amb la cultura, la tradició i la solidaritat entrellaçades. Busqueu, compreu el domàs i pengeu-lo en les vostres finestres balcons i carrers.