11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

El Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà declarats com a Bé Cultural d’Interès Nacional

L’anunci de la declaració es va fer oficial el passat 01 de març al DOGC

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà són oficialment, des del dimecres 01 de març, un Bé Cultural d’Interès Nacional. Així s’explica al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) en una resolució signada per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el 24 de febrer i feta pública el dia 01 de març.

Juntament amb les figures bisbalenques, altres elements del patrimoni cultural català han estat declarats com a Bé Cultural com el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la Geganta de Cal Fiol de l’Arboç.

Va ser el passat 2021, quan el Departament de Cultura va iniciar el procediment per declarar BCIN les dues figures de la cultura popular bisbalenca. Prèviament, l’any 2020, el consistori bisbalenc va aprovar per unanimitat una sèrie de resolucions envers l’Àliga i el Drac. Entre les resolucions, s’hi troben la recerca documental i històrica per tal d’obtenir la màxima informació possible de les centenàries figures o la conservació en una ubicació més accesible al públic i, a la vegada, fer que la ciutadania de la Bisbal conegui més les bèsties culturals. 

Tant el Drac com l’Àliga són dues de les figures catalanes més antigues conservades actualment. El Drac de la Bisbal és el segon més antic de Catalunya, només per darrere del de Vilafranca. Per la seva banda, l’Àliga és una de les bèsties més antigues de Catalunya amb més de 400 anys d’història. De fet, és l’àliga més antiga que es conserva a Catalunya.

El Drac de la Bisbal original durant una processó de Corpus | Foto de Xarxa d’Arxius Comarcals Gencat (XAC)
L’Àliga de la Bisbal original durant una processó de Corpus al municipi bisbalenc | Foto de Xarxa d’Arxius Comarcals Gencat (XAC)

Gràcies a aquesta declaració, les dues bèsties culturals bisbalenques estaran protegides i podran optar a una sèrie d’ajudes econòmiques per si els cal una reparació o una restauració. 

El procés per optar al reconeixement BCIN s’ha dut a terme amb la cooperació de l’Ajuntament de la Bisbal, Els Dracs de La Bisbal, l’Associació Amics de l’Àliga i la Parròquia de Santa Maria.

Tant el Drac com l’Àliga originals són propietat del bisbat i es poden visitar a la parròquia de Santa Maria de la capital baix empordanesa. Les dues figures compten una rèplica que desfila en diversos actes culturals del poble com també en diferents cercaviles del Principat al llarg de l’any. 

 

Valoració del regidor de Cultura

Per valorar aquesta declaració BCIN del Drac i l’Àliga, a Ràdio Capital hem parlat amb el regidor de Cultura de la Bisbal, Carles Puig.

Puig assegura que han estat treballant molt de temps pel reconeixement de les peces històriques de la Bisbal. Per declarar el Drac i l’Àliga BCIN, el consistori ha comptat amb la complicitat de les associacions dels Amics de l’Àliga, els Dracs i el rector de la parròquia bisbalenca. 

 

Per demanar la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, primerament l’Ajuntament de la Bisbal va haver de declarar les dues figures com a Bé Cultural d’Interès Local. El ple del consistori ho va aprovar la unanimitat l’any 2020.

La declaració del Drac i l’Àliga com a Bé Cultural d’Interès Nacional té diferents efectes positius sobre les figures, com ara la petició de subvencions per la seva restauració. El regidor de Cultura afirma que “és un pas endavant de cara al futur per donar el valor que es mereixen en aquestes peces”. 

 

Amb la incoació del Drac i l’Àliga com a BCIN, es vol adequar l’espai perquè es puguin visitar de manera més accessible. Cal recordar, que les figures originals es troben a dues capelles de la Parròquia i que l’Ajuntament no en té la propietat ni l’autoria.

 

Des de l’Ajuntament de la Bisbal es treballa intensament per donar valor i reconeixement a les peces de cultura popular de la ciutat. L’any 2017, en el marc de la Festa Major, es va celebrar per primera vegada el ball de l’Àliga i posteriorment, el 2018, es va promoure el Seguici Històric on el dia 15 d’agost desfilen pels carrers de la Bisbal els Gegants Perses, els Gegants Fesolers, el Drac i l’Àliga de la Bisbal. Així ho explica Carles Puig. 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies