Va ser el passat dimarts 22 de desembre, a l’últim Ple de l’Ajuntament de la Bisbal quan el consistori va aprovar per unanimitat un seguit de resolucions envers les figures originals del Drac i l’Àliga de la Bisbal. Primerament es va manifestar la voluntat unànime de fer una recerca documental i històrica exhaustiva per tal d’obtenir la màxima informació sobre el passat i origen d’aquestes figures, executar un procés de restauració i conservació en mans de personal i institucions qualificades. Alhora, també, conservar-los en una ubicació propícia per al seu manteniment i exposició adequada al públic. També es va aprovar que l’establiment d’un reglament que expressi l’ús que es pot fer d’aquestes figures, així com treballar per tal que la ciutadania conegui les figures i la seva importància dins la història i tradició de la Bisbal d’Empordà.
El Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà seran Béns Culturals d’Interès Nacional
Ambdós elements del patrimoni bisbalenc seran les primeres figures d’aquesta tipologia que gaudiran de la qualificació
El Departament de Cultura ha iniciat el procediment per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’Àguila i el Drac de la Bisbal d’Empordà. Un cop acabi el procés, aquestes figures històriques del municipi es convertiran en les primeres d’aquesta tipologia a gaudir d’aquesta protecció. El regidor de Cultura, Carles Puig, diu que la iniciativa “serveix per posar fil a l’agulla en el procés per dignificar les figures i fer rellevant la seva importància per a la població i per al país”. La tramitació va arrencar el mes de desembre amb els treballs de digitalització de les figures. De la mà de l’empresa Creactiu, es van escanejar les dades de les figures per convertir-les en un model 3D.
«És per accions com aquesta que el Pressupost general municipal per a l’exercici del 2021 inclou una partida específica per potenciar l’estudi patrimonial de la Bisbal», ha afegit Puig.
Paral·lelament, al ple del 22 de desembre l’Ajuntament va aprovar per unanimitat un seguit de resolucions que inclouen la voluntat restaurar les figures, així com elaborar un reglament que determini l’ús que se’n pot fer, entre d’altres.
La tramitació per tal que les figures siguin declarats BCIN van arrencar el desembre passat amb els treballs de digitalització del Drac i l’Àliga. De la mà de l’empresa Creactiu, un escàner va prendre les dades de les figures per a convertir-les en un model 3D. Per a fer-ho, es va dividir l’objecte en molts punts petits, es van guardar dades de la seva ubicació i es va processar informàticament. Seguidament, un software de digitalització 3D va unir tot aquest núvol de punts, mostrant com anava quedant el model que en garantirà la seva pervivència.
- Publicitat -
- Publicitat -