7.6 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

El Far de Sant Sebastià: un tresor climàtic

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
El Far de Sant Sebastià: un tresor climàtic
Loading
/

Els fars han estat llocs històricament molt importants en la navegació i comunicació amb les embarcacions. La figura del faroner, la persona que vivia tot l’any (alguns fins i tot amb la família sencera), ocupava moltes tasques, entre les que hi trobem la d’observar el temps que feia.

Un exemple el trobem al Far de Sant Sebastià de Palafrugell, ubicat al Cap del mateix nom. La primera ressenya meteorològica data de l’1 d’octubre de 1857, coincidint amb la inauguració del Far.

Durant els primers anys les observacions es realitzaven sense instruments, i prenia molta importància informar sobre les tempestes que es produïen, la visibilitat, l’estat de la mar i dels vents.

A partir de l’1 de gener de 1891 trobem registres de les primeres observacions amb aparells meteorològics que permetien quantificar amb mesures precises el temps de cada dia. De fet en un mateix dia es realitzaven entre 2 i 4 observacions diàries.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les dades més importants eren la precipitació i la temperatura de l’aire, però també es disposaven de registres de pressió atmosfèrica, velocitat i direcció del vent. A més a més es continuaven fent les observacions de l’estat del cel, aportant gran detall de fenòmens violents com tempestes, nevades o temporals de tramuntana i llevant.

El fons documental del Far de Sant Sebastià és climatològicament molt ric i atractiu doncs s’estén de forma pràcticament ininterrompuda fins la segona meitat dels anys 60.  El deteriorament ( i la manca de manteniment) dels aparells que no són reparats ni substituïts per d’altres de nous, obliga als faroners a seguir fins la dècada dels anys 90 amb mesures no instrumentals sobre l’estat del cel i els vents.

A diferència d’altres sèries d’observacions, aquesta conta amb la meticulositat i la constància que s’atribueix als faroners encarregats de cada època, i la recuperació d’aquests 74 anys de dades instrumentals gairebé 100 anys d’observacions de meteors, aporta una gran riquesa no sols per la cultura climàtica de la zona, sinó també per comprendre com ha canviat ( i canvia) el clima a l’Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies