El Festival de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha baixat el teló de la 42a edició aquest diumenge a la nit després de sumar 11.670 espectadors i una ocupació mitjana del 86% de les butaques.
Al llarg de la 42a edició s’han fet 20 concerts dins de la programació del Festival de Torroella i s’ha convidat al pública a trobar un espai per gaudir de la música amb tranquil·litat i reflexionar sobre les crisis que afecten la humanitat, com ara les guerres, el canvi climàtic o els totalitarismes. El punt i final a la programació d’aquest 2022 l’ha posat l’estrena a Catalunya de la ‘Missa Omnium Sanctorum’ de Jan Dismas Zelenka, portada a l’escenari de la mà de l’orquestra i cors barrocs Collegium 1704 i Collegium Vocale 1704.
Després de deixar enrere la pandèmia i les restriccions sanitàries, el Festival de Torroella de Montgrí tornava amb la intenció de convertir-se en un refugi de tranquil·litat i un oasi musical a partir del qual reflexionar i debatre sobre alguns dels temes que afecten a la societat i també a la nostra vida. A través de les obres programades, el festival volia debatre sobre l’amor, la conciliació o la religió com a refugi i també reflexionar sobre les guerres, els totalitarismes, el canvi climàtic o les crisis socials.
La directora del certamen musical, Montse Faura, assegura que el festival ha presentat “propostes de risc” al llarg d’aquesta 42a edició com ara el concert inaugural (‘Extinció’, de l’Agrupación Señor Serrano i el Cor Cererols) o la última versió de la banda sonora de Martín Matalón per a la pel·lícula ‘Metropolis’.
Per altra banda, els organitzadors també han proposat a l’audiència descobrir compositors del barroc desconeguts a partir de concerts monogràfics. En certa manera, aquesta aposta per nous formats i la descoberta de compositors desconeguts ha permès al festival captar nous públics, segons la directora del certamen.
Tot i així, Faura ha assegurat que han patit les conseqüències de la inflació en la venda anticipada de les entrades. La directora ha apuntat que molts espectadors han comprat les entrades “a l’últim moment”, a diferència del que feien altres anys quan compraven les localitats amb antelació.
Per altra banda, Montse Faura també ha valorat molt positivament el nivell que ha tingut el Fringe. Es tracta de la plataforma del festival que es destina a talent emergent. Enguany s’han fet 24 concerts en un dia més (cinc en total) que els anys anteriors. En aquesta ocasió, els membres de la Federació de Joventuts Musicals Internacional van anar a la primera jornada d’aquesta plataforma i també ha comptat amb les actuacions de les tres residències musicals.
En la 42a edició del Festival de Torroella de Montgrí, la direcció ha decidit adherir-se a l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Amb aquesta adhesió el certamen musical vol restaurar espais de repoblament en llocs patrimonials i entorns culturals amb l’objectiu que recuperin la seva funcionalitat ecològica.
La directora ha fet partícips dels objectius de l’agenda als artistes que han format part del cartell d’aquest 2022. Un 40% d’ells ha fet una donació per la causa de part dels honoraris que ha cobrat per les actuacions.