El 18 d’octubre del 1923 l’Orquestra de Pau Casals estrenava el poema simfònic de ‘Les illes Medes’ de Juli Garreta. Aquest divendres a la nit, cent anys després, la partitura ha tornat a recobrar la vida de la mà de l’Orquestra Simfònica del Vallès en un escenari incomparable: les pròpies illes Medes. L’orquestra ha tocat dalt d’un escenari instal·lat al final del passeig del Molinet i el públic podia escoltar la simfonia mentre, de fons, veia com les tres illes s’anaven enfosquint al ritme de la posta de sol.
De fet, aquesta ha estat la primera vegada que ‘Les illes Medes’ s’interpreta davant de les illes tal com ha dit la directora del festival, Montse Faura. El vent de garbí que ha bufat tota la tarda ha desafiat el concert fins a l’últim moment. Malgrat tot, al final el temps ha respectat i el concert s’ha pogut fer, tot i que alguna ventada espantava els músics de tant en tant.
L’obra de Juli Garreta és d’una de les obres més destacades de la música catalana. El compositor és nascut a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i les seves arrels estaven molt vinculades a la Costa Brava. “Els meus ulls i la meva ànima són sensibles només per a aquest racó del món”, admetia el compositor.
Marco Mezquida interpreta ‘Talaiot’
I dins de la temàtica marítima, Marco Mezquida ha interpretat el concert per a piano i orquestra ‘Taialot’. Aquesta obra està inspirada en els monuments prehistòrics de l’illa de Menorca. El pianista i compositor d’aquesta obra ha detallat que la Costa Brava i Menorca tenen molts punts en comú i per això fàcilment no es pugui detectar alguna sonoritat semblant.
El programa s’ha completat amb ‘Les Hébrides’ de Mendelssohn. En aquest cas, l’obra està inspirada en la costa escocesa.
17 concerts
El concert d’aquest vespre al passeig del Molinet ha estat un petit tastet de la 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí que arrencarà el 29 de juliol a l’auditori Espai Ter. Aquest ha estat el primer de 17 concerts de música clàssica que es podran veure aquest estiu a Torroella.