El Festival Itinera, en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, ha presentat a Girona un nou projecte que busca enfortir la presència de la música en aquests petits pobles, donant a conèixer el talent que resideix en els entorns rurals. Aquesta iniciativa convida a les bandes musicals dels 128 micropobles de la demarcació de Girona.
Des de la seva creació l’any 2021, el Festival Itinera ha tingut com a missió la promoció dels micropobles catalans a través de la música, contribuint al mateix temps a combatre la despoblació rural. Amb una oferta que abasta des del jazz fins a les músiques del món, passant pel blues, el soul i el gospel, el festival ha estat una plataforma per al talent, oferint suport a les llengües minoritàries i promocionant la diversitat cultural.
La convocatòria actual no és només una oportunitat per als músics de guanyar reconeixement; és també un esforç per detectar noves veus i sonoritats que puguin enriquir la programació del Festival Itinera Parlem 2024, que tindrà lloc a tot Catalunya. Agnès Fort, directora del festival, subratlla l’objectiu de connectar més íntimament amb la realitat dels micropobles a través de la música, tancant així un cicle que ha començat fa tres anys.
Per part de la Fundació “la Caixa”, la responsable territorial a Catalunya, Patricia Alocén, destaca el potencial de la cultura com a eina de transformació social. L’objectiu és arribar a tots els racons del territori, especialment aquells en situació de vulnerabilitat, promovent el talent més enllà de les grans urbs. Aquesta convocatòria s’obre a bandes dels municipis gironins amb menys de 1.000 habitants, buscant generar noves oportunitats i facilitar l’accés als circuits musicals.
Les bandes interessades tenen fins al 10 de maig per presentar les seves candidatures, amb els guanyadors anunciant-se el 3 de juny. El festival promet ser una celebració de la diversitat musical que transcorrerà des de l’1 de juny fins al 31 d’octubre de 2024, consolidant així el compromís del Festival Itinera i la Fundació “la Caixa” amb el desenvolupament cultural dels micropobles catalans.