El Festival Mirades, organitzat per l’associació Foto Torroella, torna aquesta primavera amb una programació que reuneix 15 exposicions fotogràfiques repartides en diversos espais de quatre municipis de les comarques gironines. Del 4 d’abril al 4 de maig, Torroella de Montgrí, La Bisbal d’Empordà, Palafrugell i Figueres es convertiran en l’escenari d’un recorregut visual que connecta passat, present i futur a través de la fotografia.
La proposta d’enguany inclou obres d’artistes de Catalunya, de diferents punts de l’Estat i d’arreu d’Europa, amb presència destacada de creadors i creadores d’Ucraïna, Alemanya, Itàlia i França. L’objectiu és mostrar una fotografia viva, compromesa i diversa, a través de múltiples llenguatges i formats expositius.
A Torroella de Montgrí, el festival ocuparà equipaments com el Museu de la Mediterrània, la Capella de Sant Antoni, el Convent dels Agustins, la Fundació Vila Casas, la Fundació Mascort i el Garatge Vert. També s’instal·laran obres a la plaça de la Vila. A la Bisbal, la mostra sortirà a l’exterior amb una instal·lació a Torre Maria. Palafrugell s’estrena com a seu amb una exposició al Museu del Suro, i Figueres ho fa a l’espai de La Cate.
Segons Arnau Rovira, codirector del festival, la novena edició representa una consolidació de l’aposta per la qualitat artística i la proximitat al territori: “El festival està en creixement, tant en instal·lacions com en públic. Volem que sigui una trobada cultural oberta a tothom, amb propostes paritàries i intergeneracionals”.
La temàtica d’aquest any gira entorn del temps com a element narratiu i simbòlic. Les exposicions proposen reflexions sobre la memòria històrica, les transformacions urbanes, el canvi climàtic, les crisis socials o l’experiència personal del pas del temps.
Entre les propostes destacades hi ha “Un río sin puentes”, de l’asturià Andrés Solla, que revisita un episodi tràgic de la ciutat alemanya de Demmin; “Kickflip”, del navarrès Ignacio Navas, que retrata l’adolescència d’un grup d’amics a Tudela; o “Atlas provisional de Berlín”, de Sergio Belinchón, una crònica visual de la capital alemanya davant la gentrificació i el turisme massiu.
També hi ha obres de denúncia social com “Coexistir”, del català Pau de la Calle, sobre el maltractament d’animals de granja, o “Zona de sacrificio”, de la gallega Catara Rego, que reflexiona sobre l’impacte ambiental de l’explotació dels recursos naturals. Altres propostes exploren la fantasia, l’humor o la ironia, com “Metaversians”, de la ucraïnesa Spasi Sohrani, o “Fake Comunión”, del trio Pascual + Vincent + Águeda.
El festival inclou activitats paral·leles com presentacions de llibres i projeccions cinematogràfiques. El dissabte 5 d’abril es farà la inauguració oficial al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, amb la presentació del llibre “Oddments”, guanyador de la beca Foto Torroella 2024, i també de “Las flores mueren dos veces”, de Cristóbal Ascencio. A més, es projectarà la pel·lícula “Lee Miller”, sobre la fotògrafa britànica i corresponsal de guerra.
Amb aquesta programació, el Festival Mirades reafirma el seu paper com a referent cultural del Baix Empordà i aposta per apropar la fotografia contemporània a tota mena de públics.
Imatge destacada. Slow Burning, que formarà part de la mostra del Festival Mirades